Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 στις 7:00 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, θα παρουσιασθούν ο Αρχαιολογικός Χάρτης του νομού, η ειδική έκδοση και το ντοκιμαντέρ για τα Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
|
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
Η γνωστή σε όλους μας πληθώρα των ορατών μνημείων του νομού Αιτ/νίας, ο οποίος κατοικήθηκε αδιάκοπα από τα παλαιολιθικά χρόνια μας υποχρέωσε, προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι κάτοικοι όσο και κάθε ενδιαφερόμενος τον μνημειακό πλούτο της περιοχής, να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός αρχαιολογικού χάρτη, στην έκδοση και το ντοκιμαντέρ για τα Αρχαία Θέατρα του νομού.
Ευχαριστώντας τη ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την άριστη συνεργασία μας, ως νομάρχης θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω και με άλλες ενέργειές μου τον αγώνα που έχω ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80, για την προστασία, έρευνα, δημοσίευση και ανάδειξη όλων των μνημείων της περιοχής μας, τα οποία άλλωστε αποτελούν τα μόνα αναλλοίωτα και μη ανταγωνίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, αν και κατά κανόνα είναι μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους και εναλλαγές τοπίων σπάνιας ομορφιάς.
Χάρις στο φυσικό πλουτοπαραγωγικό περιβάλλον της και λόγω της γεωγραφικής-στρατηγικής θέσης της πάνω σε φυσικά χερσαία περάσματα και κοντά σε θαλάσσιες οδικές αρτηρίες κατοικήθηκε αδιαλείπτως από τον άνθρωπο ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια.
Σήμερα διατηρούνται στο έδαφός της πλήθος αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μεμονωμένων θέσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαιότητας και της βυζαντινής περιόδου.
Στην αρχαιότητα κατοικήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Αιτωλούς και τους Ακαρνάνες, στην περιοχή του Βάλτου από Αμφιλόχους και μέρος των Αγραίων, που ήταν συγγενικά με τους Αιτωλούς φύλα, ενώ στην παράλια ζώνη από τον Μόρνο έως τον Εύηνο, από τους Οζόλες ή Εσπέριους Λοκρούς που σύντομα όμως περιήλθαν στους Αιτωλούς.
Οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες, ήταν σαφώς ελληνικά φύλα.