user_mobilelogo

Ευρετήριο Άρθρου


elΤην Πέμπτη 28/03/2013 πραγματοποιήθηκε επί τόπου επίσκεψη - αυτοψία στην περιοχή της εξελισσόμενης κατολίσθησης μεταξύ του χωριού Ελατόβρυση και του οικισμού Λάλκα του Δήμου Ναυπακτίας.
Στην αυτοψία συμμετείχαν : οι κυρίες Κωνσταντοπούλου και Αναγνωστοπούλου από τη Δ/νση Τεχνικής Γεωλογίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η κυρία Καζανά από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελατόβρυσης Αλέξιος Αναγνόπουλος, ο υπογράφων αυτή την ενημέρωση Πρόεδρος του Συλλόγου Ελατοβρυσιτών και μέλη της τοπικής κοινότητας Ελατόβρυσης. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία με το κλιμάκιο της ΔΕΗ, που ήδη πραγματοποιούσε εργασίες χάραξης, στα πλαίσια της οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η πρώτη διαπίστωση των αρμόδιων επιστημόνων του ΙΓΜΕ, και αναμένοντας την κοινοποίηση του επίσημου πορίσματός τους, είναι ότι η συγκεκριμένη λεκάνη (Κάκαβος, ράχη παλιού δρόμου, Μιχαίικα, αυχένας Κάτω Χώρας, ξενώνας Μίχου, αυχένας Κρυονερίων, Πρ. Ηλίας, Λιβάδια, Κάκαβος) υπήρξε και στο παρελθόν πεδίο παρόμοιων κατολισθητικών φαινομένων, από μαρτυρίες προκύπτει μία περίοδος επαναφοράς τους περίπου 70-100 ετών και ότι η περιοχή της αστοχίας αποτελείται στο σύνολό της από προϊόντα προηγούμενων κατολισθήσεων.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας εξετάσθηκε το σύνολο της περιοχής και διερευνήθηκε, από κοντά και αναλυτικά, σχεδόν το 90% της περιμέτρου της περιοχής αστοχίας. Επιβεβαιώθηκε ότι η περίμετρος της αστοχίας, που έχει ήδη τεκμηριωθεί από την τοπική κοινότητα και αναρτηθεί στο διαδίκτυο (με ημερομηνία 19/03/2013), είναι ακριβής και διορθώθηκε μόνο σε δύο σημεία του βόρειου ορίου της. Τα σημεία αυτά φαίνονται σε νέα ανάρτηση που θα γίνει με ημερομηνία 28/03/2013.

Η περιοχή αστοχίας παρουσιάζει, κατά μήκος της, τρεις ζώνες που εμφανίζουν διαφορές ως προς τη ρευστότητα των μετακινούμενων υλικών και στην ταχύτητα με την οποία οι εδαφικές μάζες έρπουν προς Ελατόβρυση. Η ρευστότερη και ταχύτερα μετακινούμενη ζώνη είναι αυτή που βρίσκεται στο νότιο όριο της περιοχής και προς τις παρυφές της ράχης του παλαιού χωματόδρομου από Ελατόβρυση προς Κρυονέρια. Η ζώνη στο βόρειο όριο προς Λιβάδια κινείται με ενδιάμεση ταχύτητα. Η κεντρική ζώνη παρουσιάζει την πιο αργή κίνηση αλλά και την μικρότερη αναμόχλευση του επιφανειακού υλικού της, με χαρακτηριστικό της ολόκληρα χωράφια να μετακινούνται χωρίς διαρρήξεις και τα δένδρα στην πλειοψηφία τους όρθια. Στις περισσότερο ρευστοποιημένες ζώνες και σε μικρές τοπικές κλίσεις παρουσιάζονται ήδη τοπικές συγκεντρώσεις ύδατος (λιμνούλες).
Ως προς την επέκτασή της, η περιοχή αστοχίας παρουσιάζει δυναμική μόνον προς το βόρειο όριό της και συγκεκριμένα στο τόξο : χωράφια κάτω από ξενώνα Μίχου και παρυφές Πρ. Ηλία έως Λιβάδια. Η περιοχή προβλέπεται ότι θα μεγαλώσει στα άνω και κάτω όριά της λόγω της κίνησης του εδάφους και κατά τη διάρκεια της κίνησης αυτής. Συγκεκριμένα τα μετακινούμενα υλικά της ροής θα πλησιάζουν σταδιακά στο στενό του Κάκαβου (ΒΔ και πάνω από την Ελατόβρυση) με ταυτόχρονη ανύψωση της στάθμης τους (γέμισμα) και θα απομακρύνονται από τους αυχένες, προς Κάτω Χώρα και αυτού προς Κρυονέρια, με ταυτόχρονη βύθιση της στάθμης τους (άδειασμα).
Οι ζημιές σε κτήρια του οικισμού Λάλκα περιλαμβάνουν τα τρία της νότιας περιοχής που βρίσκονται ήδη στην βυθιζόμενη περιοχή ή πάνω στο σημερινό όριό της. Ο ξενώνας και τα πέριξ αυτού κτήρια της βόρειας Λάλκας σήμερα βρίσκονται εκτός της περιοχής αστοχίας, όμως το όριό της έχει ακόμη δυναμική εξέλιξης προς την περιοχή αυτή.
Στο άνω όριο της περιοχής και προς τον αυχένα Κάτω Χώρας υπάρχει πεταλοειδής διάρρηξη εδάφους που περιλαμβάνει (με κέντρο τη διασταύρωση και από αριστερά προς δεξιά) : τον παλιό χωματόδρομο προς Ελατόβρυση, τον ασφαλτόδρομο προς Κάτω Χώρα και τον ασφαλτόδρομο προς Κρυονέρια - ξενώνα Μίχου. Εδώ, το πλάτος και η σχετική βύθιση της διάρρηξης εξελίσσεται αργά.
Στην κεντρική περιοχή της αστοχίας, όπου παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο πλάτος της, έχει καταστραφεί το σύνολο του δικτύου ηλεκτροδότησης από την περιοχή Φράγκου, πάνω από την Ελατόβρυση, μέχρι τον αυχένα προς Κρυονέρια στις παρυφές του Πρ. Ηλία. Σημειώνεται ότι μέσω του δικτύου της Ελατόβρυσης ηλεκτροδοτείται και το χωριό Γρηγόρι.
Επίσης, στο κέντρο της αστοχίας υπήρχε η πηγή «Αγκορτσιές» με δυναμικότητα παροχής περίπου 35% της δεξαμενής ύδρευσης της Ελατόβρυσης. Ένα πρόσθετο ποσοστό περίπου 15-20% της δεξαμενής χάθηκε επίσης, λόγω της καταστροφής των σωλήνων μεταφοράς των πηγών από Λιβάδια.

Πρόσθετα προβλήματα λόγω παρόμοιων τοπικών φαινομένων, έχουν δημιουργηθεί ή επιδεινωθεί στην ευρύτερη περιοχή, με κυριώτερα : 1) στο δασικό χωματόδρομο, αμέσως μετά από Παναγούλα, προς κτηνοτροφική μονάδα Αναγνόπουλου - Μετόχι - Φράγκου, 2) στην 26η Ε.Ο. προς Γρηγόρι, μεταξύ παλαιάς και νέας θέσης Αγ. Παρασκευής, και 3) στην 26η Ε.Ο. από Γρηγόρι προς θέση «Χαρατσί».
Τέλος, έγινε αυτοψία στο στενό του Κάκαβου και κατά μήκος της θέσης «Παλιοχώραφο» για την πρόβλεψη της εξέλιξης του φαινομένου και την εκτίμηση ενδεχόμενου κινδύνου για κτήρια του χωριού Ελατόβρυση.
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, πιθανολογείται σταδιακή απόφραξη της άνω εισόδου του Κάκαβου και συγκέντρωση των υλικών της εδαφικής ροής στην υπάρχουσα λεκάνη πάνω από το στενό αυτό. Το ενδεχόμενο της απόφραξης θα εξαρτηθεί ή θα επιταχυνθεί ανάλογα με την ποσότητα βράχων που μεταφέρονται στο υλικό της εδαφικής ροής. Από τη ρευστότητα και την ταχύτητα της απόφραξης, θα εξαρτηθεί η ποσότητα του υλικού που θα διαρρεύσει προς Παναγούλα καθώς και το μέγεθος της συγκέντρωσης υδάτων (λίμνης) που επίσης πιθανολογείται ότι θα δημιουργηθεί ανάντη του φράγματος.
Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για το χωριό Ελατόβρυση, όμως το φαινόμενο και η εξέλιξή του πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Επίσης, η στενή παρακολούθηση του φαινομένου γίνεται επιτακτική για την ορθή μελέτη αποκατάστασης των υποδομών (ρεύμα, νερό) καθώς και για το σχεδιασμό αντιμετώπισης των μελλοντικών επιπτώσεών του (δρόμος προς Κ. Χώρα - Κρυονέρια, διάβαση ρέματος στη θέση «Παναγούλα» κλπ.). Στην κατεύθυνση αυτή, υπήρξε ήδη επιτόπου συνεργασία με το κλιμάκιο της ΔΕΗ στο θέμα της χάραξης του νέου δικτύου σε ασφαλέστερες θέσεις.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας (28/03/2013) και μετά από συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Αποδοτίας κ. Καραλή πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη για την ενημέρωση από το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Μπουλέ.
Επίσης, την επομένη (29/03/2013) έγινε ενημερωτική σύσκεψη στο γραφείο της Αντιδημάρχου Τεχν. Υπηρεσιών κας Ζιαμπάρα, με παρουσία της κας Καζανά και των κ.κ. Κέστου και Αντωνόπουλου, Δ/ντή και Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αντίστοιχα. Στη συνάντηση, εκτός των άλλων, τέθηκε το θέμα των πολλών πρόσφατων και παρόμοιων γεγονότων που υπάρχουν στο Δήμο. Εκ μέρους του ΙΓΜΕ διατυπώθηκε η αναγκαιότητα σύνταξης Τεχνικογεωλογικών μελετών σε επίπεδο τοπικό, οδικών αξόνων ή και ολοκλήρου του Δήμου για το σχεδιασμό έργων ή την αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων. Ήδη η Αντιδήμαρχος διατύπωσε πρόθεση συνεργασίας με το ΙΓΜΕ στον τομέα αυτό.

Την ίδια ημέρα υπήρξε συνάντηση - ενημέρωση στο γραφείο του Δ/ντή Πολιτικής Προστασίας κ. Αγγελόπουλου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Θυμίζουμε ότι κλιμάκιο υπό τον κ. Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει και την επιστημονική ειδικότητα του Γεωλόγου, είχαν επισκεφθεί την περιοχή στις 21/03/2013, μετά από ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας και συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο κ. Καραλή. Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ταυτίζονται με αυτά των προτάσεων του κ. Αγγελόπουλου που περιλαμβάνονται στο  έγγραφο που είχε ήδη κοινοποιηθεί στο Δήμο, μας κοινοποιήθηκε στο πέρας της συνάντησης και επισυνάπτεται στην παρούσα ενημέρωση. Στις προτάσεις αυτές πρωτεύει η σύνταξη Τεχνικογεωλογικής μελέτης για την επικινδυνότητα της αστοχίας. Επίσης προβλέπεται η μακροχρόνια εξέλιξη και η ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου.
Από τις παραπάνω συσκέψεις, εκτός της ενημέρωσης, διαπιστώθηκαν ή επαναβεβαιώθηκαν τα ακόλουθα :
• Από το ΙΓΜΕ, η σοβαρότητα και η μεγάλη έκταση του εξελισσόμενου φαινομένου.
• Η ακλόνητη θέση της ηγεσίας του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας για τη στενή παρακολούθηση του φαινομένου και την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές της περιοχής.
• Η θέληση της τοπικής κοινότητας Ελατόβρυσης για στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση των υπαρχόντων ή των επερχόμενων συνεπειών της καταστροφής. Η παραπάνω θέληση θα συνεχίσει να εκφράζεται μέσω των αντιπροσώπων της στο φορέα εκπροσώπησής της, δηλ. στο Δήμο Ναυπακτίας και μέσω αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με μοναδικό στόχο τα απτά αποτελέσματα.
• Η παροχή διευκολύνσεων, εκ μέρους της κοινότητας ή του Δήμου και των Υπηρεσιών του, στη ΔΕΗ για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι, παρά την αρχική καθυστέρηση, ήδη εκτελείται με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της ΔΕΗ που προβλέπει την αποκατάσταση του δικτύου περί τα μέσα Απριλίου.
• Ξεκίνησαν άμεσα οι ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας, μετά την παραπάνω πρόταση της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, για την οριοθέτηση και το χαρακτηρισμό της περιοχής ως θεομηνιόπληκτης.

• Η πρόθεση, εκ μέρους της Τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου και της ΔΕΥΑΝ, της επανεξέτασης και επικαιροποίησης (μετά και τα γεγονότα) της υπάρχουσας μελέτης επαύξησης δυναμικότητας της υδατοδεξαμενής και βελτίωσης των υδρομαστεύσεων του δικτύου ύδρευσης της Ελατόβρυσης. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται, μετά από πρόταση της τοπικής κοινότητας Ελατόβρυσης, η ένταξη στο δυναμικό της δεξαμενής της πηγής «Κληρονόμου» για τη μερική αναπλήρωση των απωλεσθεισών υδρομαστεύσεων.
• Υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της, ήδη άριστης, συνεργασίας του Δήμου με το Δασαρχείο για την αποκατάσταση των προσβάσεων σε δρόμους και περιοχές της δικαιοδοσίας του.
• Η, όπως παραπάνω χαρακτηρίζεται, συνεργασία πρέπει να επαναληφθεί μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των βλαβών της 26ης Ε.Ο. στο τμήμα Χαρατσί - Ελατόβρυση, που ήδη αποτελεί τη μοναδική οδική πρόσβαση των χωριών Γρηγόρι και Ελατόβρυση με τη Ναύπακτο. Η παραπάνω αποκατάσταση, όπως διαπιστώθηκε, από όλους τους αρμόδιους παράγοντες, πρέπει πλέον να γίνει με πλήρεις μελέτες (και τεχνικογεωλογικές) και όχι με τις πρακτικές αποσπασματικής και πρόχειρης αντιμετώπισης του παρελθόντος.

Θα ακολουθήσουν πρόσθετες ενημερώσεις για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου και ειδικά μετά την κοινοποίηση του επιστημονικού πορίσματος του ΙΓΜΕ.

 

Θεόδωρος Κάντζος
Πρόεδρος του Συλλόγου Ελατοβρυσιτών Ναυπακτίας

Επικαιρότητα

Μεγάλη Παρασκευή στήν Ναύπακτο
Ἀποκαθήλωση στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου
Περιφερειακό Πρωτοδικείο στη Ναύπακτο
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου γιορτάζει την 20η επέτειο από την Έναρξη Λειτουργίας της, υποδεχόμενη την Ολυμπιακή Φλόγα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024»
Με την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Στην Ναύπακτο το Συνέδριο "Καρδιολογία του Μέλλοντος" στις 5-6 Απριλίου
Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κύριο Θέμα: Ὁ Κύριος τῆς Δόξης Νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου μέ θέμα τήν ἑρμηνεία τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης
Ξεκινούν στις 4 Μαρτίου τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ἑορτή τῶν ἐν Πάτραις Ναυπακτίων στόν Ἅγιο Χαράλαμπο Ζαρουχλέϊκων
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου
Χριστούγεννα στήν Ναύπακτο
Ευχές από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Ενεργή παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Γέφυρας και της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου
Κυκλοφόρησε η Ναυπακτιακή Φωνή του Μαρτίου
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας συμμετέχει στον εορτασμό της 198ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων
Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας - Εκδρομή στη Νότιο Πελοπόννησο
Σύλλογος των Απανταχού Ποκιστιάνων - Εκδρομή Λουτράκι - Άγιο Ποτάπιο
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Εκδρομή στα Καλάβρυτα
ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ στη Δάφνη Ναυπακτίας (Μυθιστόρημα)
Η νέα σύνθεση των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για το Πρωτοδικείο της Ι.Π Μεσολογγίου
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Γενική συνέλευση - Πανναυπακτιακή γιορτή 2024
Ναυπακτιακή Πίτα 2024 - Πρόσκληση
Σύλλογος εν Αθήναις Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Πρόσκληση για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Πρόσκληση για το χορό του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών - Γιορτή Κραβαρίτικης Γευσιγνωσίας
Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Αδελφότητα Καταφυγιωτών - Κοπή πίτας
Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών - Κοπή πίτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλιας - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net