user_mobilelogo
ΕΝΑΕ

Με μπλόκο στο διάλογο απείλησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ένωσης με τίτλο ««Καλλικράτης: Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες & πόρους» σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που θέτουν οι νομάρχες για να προχωρήσει ο "Καλλικράτης". Ενώπιον σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (Ραγκούσης, Ντόλιος, Τζάκρη) και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ήταν σαφής: «Εκφράσαμε τη συμφωνία μας μεν ως προς την αρχή ... αλλά όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας και των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Για εμάς τα όρια αυτά αποτελούν κόκκινη γραμμή. Η μη ενσωμάτωση των θέσεων αυτών στο τελικό νομοσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα καταδικάσει το εγχείρημα σε αποτυχία. Και αυτό θα είναι πραγματικά ολέθριο. Εμείς σε αυτό δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Ακόμα θα προκαλέσει ένα αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης και θα σημάνει από την πλευρά μας ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Πρόσθεσε δε ότι με έμφαση: «Ξεκάθαρα επιδιώκουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Η Μεταρρύθμιση είναι όραμα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της. Εάν η Κυβέρνηση δεν κατανοήσει τα αιτήματά μας και δεν ανταποκριθεί ως οφείλει, με λύπη μας το λέμε, θα αναγκαστ ούμε να βρεθούμε εκτός διαλόγου. Για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς η περίπτωση άρνησης, από την πλευρά της Κυβέρνησης, να συμπεριλάβει τους αδιαπραγμάτευτους αναγκαίους όρους, στο τελικό της κείμενο για τον «Καλλικράτη», ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!».


Δεν ωφελεί να γίνουμε από νομάρχες επαίτες, περιφερειάρχες επαίτες

Παράλληλα ο κ. Δράκος τόνισε ότι "δεν πρέπει να αρκεστούμε, και δε θα το κάνουμε, σε ένα ευχολόγιο καλών προθέσεων από την Κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ωφελεί κανέναν αντί για Νομάρχες- επαίτες να έχουμε Περιφερειάρχες- επαίτες". Επανέλαβε δε τα όσα είχε γράψει η αυτοδιοίκηση gr από την Τρίτη, και επαναλάβε ο ίδιος ο κ. Δράκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. Δηλαδή, ότι:
- Είναι γνωστό ότι η καταβολή των ΚΑΠ το 2009 υστερεί κατά 62,6 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2010 περιλαμβάνονται 76,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα συμφωνημένα, ήτοι μείωση 15, 25%. Διεκδικούμε το ακέραιο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο αυτές χρονιές.
- Είναι ανάγκη να εξοφληθούν οι οφειλές για μεταφορές μαθητών με τη λήξη της παρούσας σχολικής περιόδου. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε νέες δομές, με οφειλές από τις προηγούμενες.
- Διεκδικούμε το ποσό των 120 εκ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση των οδικών δικτύων, ευθύνης του δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, για το 2009 μας δόθηκαν μόνο 20 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2010 ουδέν ποσό προβλέπεται για το σκοπό αυτό, ακολουθώντας τη λογική που «φορτώνει» τις Ν.Α. με αρμοδιότητες δίχως να τις εφοδιάζει μ ε τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.
- Διεκδικούμε την πρόβλεψη ικανής χρηματοδότησης και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι Ν.Α. έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αποκατάστασης. Διαθέτουν όμως πεπερασμένα μέσα και δυνατότητες. Πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η συντονισμένη εφαρμογή ενός κοινού συστήματος έγκαιρης κινητοποίησης και ουσιαστικής αρωγής προς τους πληττομένους και αποκατάστασης κυρίως των ζημιών που προκαλούνται, για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Γι'αυτό απαιτείται άμεση δημιουργία και λειτουργία του αποθεματικού των ΚΑΠ για αυτόν τον σκοπό. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ήδη στα γραφεία των Υπουργείων, στα γραφεία σας, αιτήματα για καταστροφές και ζημιές που έχουν ήδη συμβεί και υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια.
- Είναι ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με εξειδικευμένο σ τελεχιακό δυναμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη λειτουργία του θεσμού σήμερα. Αλλά κυρίως για την επιτυχία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΥΡΙΟ!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες και οι οφειλές πάσης φύσεως πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση να χτιστεί σε γερά θεμέλια και να αντέξει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται με την εξέλιξή της. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης δεν χρειάζεται αναπαλαίωση, αλλά χτίσιμο, σε γερές βάσεις, από την αρχή. Και χωρίς χρωστούμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση

"Υπάρχουν οι πόροι και η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών. Ζήτησε δε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών, καθώς, όπως είπε, "για να πετύχει ο "Καλλικράτης" πρέπει να δουλέψουν και να συνεργαστούν όλοι. Περιμένω τις υποδείξεις σας, τις διαμαρτυρίες σας, τις προτάσεις σας", πρόσθεσε και χαρακτήρισε εξαιρετικά ώριμο το πολιτικό προσωπικό των νομαρχιών.

Σαμαράς: απαιτείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που να ξεκινάει από το κράτος, είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει στο σχέδιο να υπάρχουν κενά, να μην είναι αποσπασματικό και η εφαρμογή του να έχει σύμπτωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Γιατί, όπως είπε, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει. «Μέχρι στιγμής το σχέδιο της κυβέρνησης στερείται αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση», πρόσθεσε. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τετελεσμένα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ξυνίδης: Μπλόκο στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς

«Μπλόκο στο διάλογο μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε. Μπλόκο όμως στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς όταν μάλιστα η κοινωνία είναι έτοιμη», είπε στην δική του παρέμβαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, απαντώντας στην ουσία στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ. Παράλληλα, δίνοντας απάντηση στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ προέβλεωε ότι «το πλοίο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να πέσει στα βράχια γιατί έχει πλήρωμα όλους εσάς και μέσα πλοήγησης που είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Κακλαμάνης: προσοχή στο πλοίο «Καλλικράτης»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «το πλοίο με το όνομα ‘Καλλικράτης' πριν αποπλεύσει πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πλήρωμα αλλά και με όργανα πλοήγησης, διαφορετικά, διαφορετικά μόλις ανοιχτεί στο πέλαγος είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσει στον πρώτο ύφαλο και θα βυθιστεί».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5768

 

 

Επικαιρότητα

Μεγάλη Παρασκευή στήν Ναύπακτο
Ἀποκαθήλωση στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου
Περιφερειακό Πρωτοδικείο στη Ναύπακτο
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου γιορτάζει την 20η επέτειο από την Έναρξη Λειτουργίας της, υποδεχόμενη την Ολυμπιακή Φλόγα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024»
Με την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Στην Ναύπακτο το Συνέδριο "Καρδιολογία του Μέλλοντος" στις 5-6 Απριλίου
Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κύριο Θέμα: Ὁ Κύριος τῆς Δόξης Νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου μέ θέμα τήν ἑρμηνεία τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης
Ξεκινούν στις 4 Μαρτίου τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ἑορτή τῶν ἐν Πάτραις Ναυπακτίων στόν Ἅγιο Χαράλαμπο Ζαρουχλέϊκων
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου
Χριστούγεννα στήν Ναύπακτο
Ευχές από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Ενεργή παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Γέφυρας και της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου
Κυκλοφόρησε η Ναυπακτιακή Φωνή του Μαρτίου
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας συμμετέχει στον εορτασμό της 198ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων
Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας - Εκδρομή στη Νότιο Πελοπόννησο
Σύλλογος των Απανταχού Ποκιστιάνων - Εκδρομή Λουτράκι - Άγιο Ποτάπιο
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Εκδρομή στα Καλάβρυτα
ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ στη Δάφνη Ναυπακτίας (Μυθιστόρημα)
Η νέα σύνθεση των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για το Πρωτοδικείο της Ι.Π Μεσολογγίου
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Γενική συνέλευση - Πανναυπακτιακή γιορτή 2024
Ναυπακτιακή Πίτα 2024 - Πρόσκληση
Σύλλογος εν Αθήναις Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Πρόσκληση για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Πρόσκληση για το χορό του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών - Γιορτή Κραβαρίτικης Γευσιγνωσίας
Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Αδελφότητα Καταφυγιωτών - Κοπή πίτας
Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών - Κοπή πίτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλιας - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net