user_mobilelogo
ΕΝΑΕ

Με μπλόκο στο διάλογο απείλησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ένωσης με τίτλο ««Καλλικράτης: Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες & πόρους» σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που θέτουν οι νομάρχες για να προχωρήσει ο "Καλλικράτης". Ενώπιον σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (Ραγκούσης, Ντόλιος, Τζάκρη) και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ήταν σαφής: «Εκφράσαμε τη συμφωνία μας μεν ως προς την αρχή ... αλλά όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας και των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Για εμάς τα όρια αυτά αποτελούν κόκκινη γραμμή. Η μη ενσωμάτωση των θέσεων αυτών στο τελικό νομοσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα καταδικάσει το εγχείρημα σε αποτυχία. Και αυτό θα είναι πραγματικά ολέθριο. Εμείς σε αυτό δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Ακόμα θα προκαλέσει ένα αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης και θα σημάνει από την πλευρά μας ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Πρόσθεσε δε ότι με έμφαση: «Ξεκάθαρα επιδιώκουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Η Μεταρρύθμιση είναι όραμα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της. Εάν η Κυβέρνηση δεν κατανοήσει τα αιτήματά μας και δεν ανταποκριθεί ως οφείλει, με λύπη μας το λέμε, θα αναγκαστ ούμε να βρεθούμε εκτός διαλόγου. Για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς η περίπτωση άρνησης, από την πλευρά της Κυβέρνησης, να συμπεριλάβει τους αδιαπραγμάτευτους αναγκαίους όρους, στο τελικό της κείμενο για τον «Καλλικράτη», ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!».


Δεν ωφελεί να γίνουμε από νομάρχες επαίτες, περιφερειάρχες επαίτες

Παράλληλα ο κ. Δράκος τόνισε ότι "δεν πρέπει να αρκεστούμε, και δε θα το κάνουμε, σε ένα ευχολόγιο καλών προθέσεων από την Κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ωφελεί κανέναν αντί για Νομάρχες- επαίτες να έχουμε Περιφερειάρχες- επαίτες". Επανέλαβε δε τα όσα είχε γράψει η αυτοδιοίκηση gr από την Τρίτη, και επαναλάβε ο ίδιος ο κ. Δράκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. Δηλαδή, ότι:
- Είναι γνωστό ότι η καταβολή των ΚΑΠ το 2009 υστερεί κατά 62,6 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2010 περιλαμβάνονται 76,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα συμφωνημένα, ήτοι μείωση 15, 25%. Διεκδικούμε το ακέραιο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο αυτές χρονιές.
- Είναι ανάγκη να εξοφληθούν οι οφειλές για μεταφορές μαθητών με τη λήξη της παρούσας σχολικής περιόδου. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε νέες δομές, με οφειλές από τις προηγούμενες.
- Διεκδικούμε το ποσό των 120 εκ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση των οδικών δικτύων, ευθύνης του δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, για το 2009 μας δόθηκαν μόνο 20 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2010 ουδέν ποσό προβλέπεται για το σκοπό αυτό, ακολουθώντας τη λογική που «φορτώνει» τις Ν.Α. με αρμοδιότητες δίχως να τις εφοδιάζει μ ε τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.
- Διεκδικούμε την πρόβλεψη ικανής χρηματοδότησης και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι Ν.Α. έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αποκατάστασης. Διαθέτουν όμως πεπερασμένα μέσα και δυνατότητες. Πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η συντονισμένη εφαρμογή ενός κοινού συστήματος έγκαιρης κινητοποίησης και ουσιαστικής αρωγής προς τους πληττομένους και αποκατάστασης κυρίως των ζημιών που προκαλούνται, για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Γι'αυτό απαιτείται άμεση δημιουργία και λειτουργία του αποθεματικού των ΚΑΠ για αυτόν τον σκοπό. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ήδη στα γραφεία των Υπουργείων, στα γραφεία σας, αιτήματα για καταστροφές και ζημιές που έχουν ήδη συμβεί και υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια.
- Είναι ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με εξειδικευμένο σ τελεχιακό δυναμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη λειτουργία του θεσμού σήμερα. Αλλά κυρίως για την επιτυχία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΥΡΙΟ!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες και οι οφειλές πάσης φύσεως πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση να χτιστεί σε γερά θεμέλια και να αντέξει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται με την εξέλιξή της. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης δεν χρειάζεται αναπαλαίωση, αλλά χτίσιμο, σε γερές βάσεις, από την αρχή. Και χωρίς χρωστούμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση

"Υπάρχουν οι πόροι και η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών. Ζήτησε δε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών, καθώς, όπως είπε, "για να πετύχει ο "Καλλικράτης" πρέπει να δουλέψουν και να συνεργαστούν όλοι. Περιμένω τις υποδείξεις σας, τις διαμαρτυρίες σας, τις προτάσεις σας", πρόσθεσε και χαρακτήρισε εξαιρετικά ώριμο το πολιτικό προσωπικό των νομαρχιών.

Σαμαράς: απαιτείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που να ξεκινάει από το κράτος, είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει στο σχέδιο να υπάρχουν κενά, να μην είναι αποσπασματικό και η εφαρμογή του να έχει σύμπτωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Γιατί, όπως είπε, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει. «Μέχρι στιγμής το σχέδιο της κυβέρνησης στερείται αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση», πρόσθεσε. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τετελεσμένα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ξυνίδης: Μπλόκο στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς

«Μπλόκο στο διάλογο μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε. Μπλόκο όμως στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς όταν μάλιστα η κοινωνία είναι έτοιμη», είπε στην δική του παρέμβαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, απαντώντας στην ουσία στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ. Παράλληλα, δίνοντας απάντηση στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ προέβλεωε ότι «το πλοίο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να πέσει στα βράχια γιατί έχει πλήρωμα όλους εσάς και μέσα πλοήγησης που είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Κακλαμάνης: προσοχή στο πλοίο «Καλλικράτης»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «το πλοίο με το όνομα ‘Καλλικράτης' πριν αποπλεύσει πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πλήρωμα αλλά και με όργανα πλοήγησης, διαφορετικά, διαφορετικά μόλις ανοιχτεί στο πέλαγος είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσει στον πρώτο ύφαλο και θα βυθιστεί».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5768

 

 

Επικαιρότητα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου
43 Κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ἑορτή τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο
“Sea Access” στην παραλία Ψανής για τα ΑμεΑ
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη
Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στήν Ἄνω Χώρα Ναυπακτίας
Ἑορτὴ τοῦ Προφήτου Ἠλία στὸ Κάστρο τῆς Ναυπάκτου
Στο Σοβεράτο της Ιταλίας 5 εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου
Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στο Ενετικό Λιμάνι
Με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση - ανάδειξη της πλατείας Κάτω Δάφνης
Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας για την προβολή της Ναυπακτίας
Η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ΔΕ Ναυπάκτου
Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3
Στους κορυφαίους προορισμούς για το Πάσχα η Ναύπακτος
Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ξεκινά τη Δευτέρα ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ναυπάκτου
Σήμερα στις 17:00’ η ενημέρωση - παρουσίαση του έργου στερέωσης του ενετικού λιμανιού
16-17-18 Ιουνίου η Ναύπακτος στο επίκεντρο του Χορωδιακού Τραγουδιού

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β' Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού συνεδρίου
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και η Αδελφότης Ναυπακτίων Αττικής "Ο Έπαχτος" τίμησε τον Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο
Παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Συνεδρίου "Η Ναυπακτία Ψηλά"
Τιμητική εκδήλωση για τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και αρχαιρεσίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αμπελακιωτισσιωτών
Σύλλογος Αραχωβιτών - Εκδηλώσεις 2023
Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σιμιωτών - Εικαστικό εργαστήρι για μικρά και... μεγάλα παιδιά
Σύλλογος Τερψιθεατών - Ξεφλουδίσια στην Τερψιθέα
Σύλλογος Ελευθεριανιτών Ναυπάκτου - Γιορτή δηλωτής
Παιδική βραδιά στην Βελβίνα
Αντάμωμα Παλαιοπυργιωτών 2023
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών Ναυπακτίας - Ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ελατόβρυσης "Η Αγία Τριάδα" - Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις
Σύλλογος απανταχού Κρυονεριτών "Ο Δαμιανός" - Αυγουστιάτικο Πανηγύρι
Όμιλος Σιμιωτών Ναυπακτίας - Πυλήνεια 2023
Ελευθέριανη Ναυπακτίας - 1η Γιορτή της ρίγανης
Βραδιά γλυκού στη Μαμουλάδα
Αντάμωμα Απανταχού Χομοριτών 2023
Εκπολιτιστικός σύλλογος Στρανωμιτών - Παραδοσιακό αλώνισμα
Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελακιωτισσιωτών - Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου και Ετήσιο Αντάμωμα

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net