Η γραφική Ναύπακτος και η Ναυπακτία συγκεντρώνουν σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιστορικά (λιμάνι Ναυπάκτου, κάστρα Ναυπάκτου και Αντιρρίου, αρχαία Μακύνεια κ.λπ.), φυσικά (εκτεταμένες και πράσινες - δροσερές παραλίες, τρεχούμενα νερά, ομορφιές ορεινής περιοχής κ.λπ.) και επίκτητα (Γέφυρα Χ. Τρικούπη, κομβικές συγκοινωνίες κ.λπ). Δηλαδή, υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για ευρύτερη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που αποτελεί την σπουδαιότερη πηγή πλούτου για την περιοχή μας.
Όμως, επιβάλλεται να γίνουν τα απαιτούμενα έργα τουριστικής υποδομής, όπως τα αναφερόμενα κατωτέρω, ώστε να παρέχονται κατάλληλα κίνητρα για προσέλκυση και εξυπηρέτηση όσο το δυνατό περισσοτέρων και υψηλού επιπέδου τουριστών και επισκεπτών στη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία.
Προς αυτή την κατεύθυνση τείνουν και οι πρωτοβουλίες μου, από το 2003, με την φιλοτέχνηση έργων τέχνης, γλυπτικής και ζωγραφικής, ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου (26 γλυπτά στο Αντίρριο, 11 στη Ναύπακτο, 7 στην ορεινή Ναυπακτία και ένας πίνακας ζωγραφικής).
Η Ναυπακτία, μεταξύ των προαναφερθέντων σπουδαίων πλεονεκτημάτων της, διαθέτει δύο μοναδικά, στην Ελλάδα και όχι μόνο, συγκριτικά πλεονεκτήματα - κίνητρα για τον επισκέπτη - τουρίστα: Την Γέφυρα Χαριλάου Τρικούπη και σειρά έργων τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, που προβάλλουν επάξια την αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα (22 και 22 έργα, αντίστοιχα)!
Σκοπός μας, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας, αντί του «τουρίστα του καφέ» στη Ναύπακτο, να γίνουν, η Ναύπακτος και η Ναυπακτία, μονιμότερος τουριστικός προορισμός, όσο το δυνατόν περισσότερων και υψηλού επιπέδου Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και τουριστών. Αναλυτικότερα:
1. Ηρώο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
Με την από 28.3.2007 δεσμευτική επιστολή μου πρότεινα, μεταξύ άλλων, να αναλάβω τη δαπάνη Πανελληνίου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού από το Δήμο Ναυπάκτου, για να φιλοτεχνηθεί «Ηρώο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου», χωρίς όμως ανταπόκριση. Εν συνεχεία, το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, με την αρ. 229/2009 απόφασή του έχει αποδεχθεί την από 20.8.2009 πρόταση δωρεάς μου, για τη δημιουργία του ανωτέρω Ηρώου στη Ψανή, στην αρχή της Λεωφόρου Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και ανατολικά της πλαζ.
Η κατατεθείσα στον πρώην Δήμο Ναυπάκτου αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Γεώργιο Καλακαλλά, γλύπτη και ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Ο τριγωνικός χώρος πρασίνου, που προβλέπεται στο σχεδιάγραμμα του Δήμου για ανάπλαση τής Ψανής, στο μέσον του πάρκινγκ για πούλμαν, προσφέρεται τα μέγιστα για το συγκεκριμένο σκοπό. Προβλέπεται να φιλοτεχνηθεί ορειχάλκινη ανάγλυφη αναπαράσταση τής Ναυμαχίας τής Ναυπάκτου, επιφανείας 12 τετρ. μέτρων (4μ. Χ 3μ.), στο πίσω δε μέρος της (προς τη θάλασσα), ορειχάλκινη ανάγλυφη αναπαράσταση της ναυαρχίδας του Δον Χουάν του Αυστριακού.