- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: 1821-2021
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: 1821-2021
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: 1821-2021
Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.) - Κεντρικό Συμβούλιο
Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες το έθνος μας, όλος ο λαός οφείλει να διαλέγεται με το παρελθόν του , να συνομιλεί με την ιστορία του. Διότι έτσι αναβαπτίζει τη μνήμη του, νοιώθει την ευθύνη του ιστορικού του βάρους, βεβαιώνει την ύπαρξή του και κραταιώνει την εθνική του αυτοσυνειδησία.
Αν θέλουμε λοιπόν , για το λόγο αυτό, να ιεραρχήσουμε και να κλιμακώσουμε την ιστορική αξία των εθνικών μας επετείων και μεγαλουργημάτων του έθνους μας, θα τοποθετούσαμε αναντίρρητα την 25η Μαρτίου 1821 στην κορυφή της πυραμίδας των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν άχρονες, άτοπες και αθάνατες. Άλλωστε η λέξη παλιγγενεσία δείχνει τη σημαντική διαφορά της τωρινής σε σχέση με άλλες επετείους. Παλιγγενεσία σημαίνει: πάλιν και γένεσις. Σημαίνει τη γέννηση για δεύτερη φορά. Την αναβίωση και την ανάσταση, την αναδημιουργία και την αρχή μιας νέας ζωής.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: 1821-2021
του Νικόλαου Μ.Τριψιάνου, Προέδρου της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.)
Κανένας δεν το πάτησε το κάστρο του Επάχτου·
ο Ρουπακιάς, κυρά-Νόβαινα, αχ, Τσατσούλα, η Παναγιώταινα.
Ο Ρουπακιάς το πάτησε με το γέρο-Χουσιάδα·
πήραν άσπρα, κυρά-Νόβαινα, αχ, πήραν άσπρα, πήραν φλουριά.
Πήραν άσπρα, πήραν φλουριά, πήραν μαργαριτάρια
πήραν την κυ-, κυρά Νόβαινα, αχ, Τσατσούλα, η Παναγιώταινα.
Πήραν την κυ-, κυρά Νόβαινα, πρώτη κουτσαμπασίνα.
Ο πρώτος στίχος του ναυπακτιακού δημοτικού τραγουδιού «της Νόβαινας»: Κανένας δεν το πάτησε το κάστρο του Επάχτου «συνοψίζει την ιστορία του», όπως έγραψε ο Γεώργιος Αθάνας, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο την οχυρωματική αξία του Κάστρου της Ναυπάκτου ανά τους αιώνες, ότι δηλαδή πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ακατάλυτο, απόρθητο, «άπαρτο Κάστρο».