user_mobilelogo
Εκδήλωση για τους υγροτόπους Την αναγκαιότητα να τεθούν στόχοι για μια πράσινη ανάπτυξη που θα ανασυγκροτήσει το παραγωγικό μοντέλο και θα κάνει την χώρα πιο ανταγωνιστική, επισήμανε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Διοικητηρίου Αιτωλ/νίας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας, την ΑΝΑΙΤ και εκπαιδευτικούς φορείς, ο Υφυπουργός τόνισε πως το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται στην αιχμή της μεγάλης αυτής προσπάθειας..

«Η κρίση απέδειξε περίτρανα ότι τα μοντέλα ανάπτυξης του παρελθόντος έχουν αποτύχει. Η έξοδος από την κρίση σημαίνει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες λύσεις», είπε ο Θάνος Μωραΐτης για να επικεντρώσει αμέσως μετά στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και σημασία των υγροτόπων της Αιτωλ/νίας, αλλά και τα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν σήμερα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

>

Αναλύοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους υγροτόπους και την ανάγκη οργάνωσης ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών , ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε πως «καμία μορφή δημόσιας δράσης δεν μπορεί να έχει επαρκή αποτελέσματα, αν η αξία και η σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος δεν έχει εμπεδωθεί πρώτα στη συνείδηση του κάθε πολίτη. Πολύ απλά το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥΠΕΚΑ που έχουν σαν στόχο την καλύτερη προστασία των υγροτόπων και θέτει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για κάθε έργο ή δραστηριότητα που εμπίπτει μέσα σε Υγροτοπικές Περιοχές, όπου αυτό προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Παράλληλα το Υπουργείο, προωθεί και σειρά άλλων πολιτικών οι οποίες θα συμβάλλουν έμμεσα στη διάσωση των υγροτόπων, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών που αποτελούν σημαίνοντες παράγοντες προς την κατεύθυνση της προστασίας των Υγροτόπων.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε την τεράστια σημασία των υγροτόπων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας πως χρειάζονται δράσεις προστασίας και συγχρόνως ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Δράσεις που παράλληλα επιτρέπουν στους φυσικούς μηχανισμούς να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Τέτοιες λύσεις αποτελούν τον άξονα πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτά τα ποτάμια και αυτές τις λίμνες, να είμαστε ο πρώτος νομός σε φυσικό πλούτο και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει αναπτυχθεί. Μια από τις απαντήσεις είναι γιατί κάποιοι κλείνουν τα μάτια και αφήνουν το φυσικό μας πλούτο να καταστρέφεται.

Και μπορούμε να βάλουμε και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και της ανομίας που παίζεται μπροστά στα μάτια της πολιτείας αλλά και των πολιτών.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, για να κλείσει την ομιλία του με ένα σαφές και επίκαιρο πολιτικό μήνυμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο τόπος μας μπορεί να μπει στην πρωτοπορία μιας νέας εποχής: «Η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατο , το αποπαίδι της Ευρώπης. Η χώρα μπορεί να έχασε χρόνια αλλά δεν έχασε τη δύναμη της, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Έχουμε όλα τα εφόδιά να βγούμε από το αδιέξοδο και θα τα καταφέρουμε. Ο τόπος μας έχει δύναμη , η χώρα έχει στρατηγική και θα προχωρήσει μπροστά. Είτε το θέλουν οι διεθνείς κερδοσκόποι είτε όχι. Με προσπάθεια όλων μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με τολμηρές γενναίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μαζί θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο. Με όρθια την κοινωνία, με αξιοπρεπείς τους πολίτες.»

Υγρότοποι -Σώκος

Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θύμιος Σώκος στο χαιρετισμό ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα πολλοί κάνουν λόγο για τις κλιματικές αλλαγές. Αλλαγές που συμβαίνουν γιατί η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι βάναυση, αλόγιστη. Χρειαζόμαστε μια άλλη συνείδηση που να συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη, με την ύπαρξη ζωής και στη δική μας περιοχή. Βρισκόμαστε σε έναν νομό με πλούσιο οικολογικό απόθεμα, το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να το αναβαθμίσουμε.Ο αγώνας του λαού μας κατά της εκτροπής του Αχελώου είναι ένας έντιμος και δίκαιος αγώνας για τη ζωή. Αγώνας, ενάντια στην αντίληψη που θέλει υποταγμένη τη φύση στο όνομα αμφίβολων μορφών ανάπτυξης.

Αυτό συνέβη στη Θεσσαλία, όπου τώρα εκεί επιχειρείται να εκτραπούν τα νερά του Αχελώου. Εκεί, που αποξηράνθηκε ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος στη Βαλκανική και ο δεύτερος στην Ευρώπη, η Λίμνη Κάρλα, το 1962, για να αποκτήσουν κάποιοι περισσότερα στρέμματα γης, ώστε να καλλιεργήσουν σιτάρι την εποχή εκείνη. Η αποξήρανση της Κάρλας στο βωμό της «ανάπτυξης», δημιούργησε ένα τρομακτικό έλλειμμα σε επαγγέλματα που χάθηκαν (ψαράδες κ.λ.π.) και βεβαίως τα εκατοντάδες στρέμματα που πήραν κάποιοι τότε, λίγο ωφέλησαν μιας και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχαν νερό για να τα αρδεύσουν.

Μαζί με την Κάρλα την ίδια εποχή αποξηράνθηκαν κι άλλοι 6 υδροβιότοποι στον Θεσσαλικό Κάμπο.Μετά απ΄ αυτές τις εγκληματικές παρεμβάσεις, φυσικό δεν είναι να μην έχει νερό η Θεσσαλική πεδιάδα; Είναι νομοτελειακό. Αντί λοιπόν η πολιτεία να σκεφθεί πως οδηγηθήκαμε στην «ερημοποίηση» όπως λένε της Θεσσαλίας, και να επανορθώσουν με έργα και παρεμβάσεις το τρωθέν περιβάλλον, προσπαθούν με ένα μεγαλύτερης κλίμακας έγκλημα, που είναι η Εκτροπή του Αχελώου, να επανορθώσουν τα προηγούμενα εγκλήματα. Το έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου έχουμε υποχρέωση ως πολίτες να το αποτρέψουμε.

Δεν οδηγούν στην ανάπτυξη έργα, που εγκληματικά παρεμβαίνουν στη φύση και το περιβάλλον για να δώσουν ένα πρόσκαιρο όφελος.Τέτοια εγκλήματα και για παρόμοιους λόγους έχουν συντελεστεί κι αλλού στον κόσμο όπως η αποξήρανση της λίμνης Αράλη, τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, που σήμερα έχει απομείνει μόνο το ένα τρίτο και η ευρύτερη περιοχή μια απέραντη έρημος. Στον Αμαζόνιο σήμερα γίνονται γιγαντιαίες εκχερσώσεις, με στόχο τη δημιουργία μεγάλων βοσκοτόπων για την εκτροφή αγελάδων, που εκμεταλλεύονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και όχι απλοί κτηνοτρόφοι.

Αλλά και στην περιοχή μας έγιναν εγκληματικές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, όπως η μεγάλη παρέμβαση στο κανάλι της λιμνοθάλασσας που είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του. Το κανάλι είναι νεκρή θάλασσα. Δεν υπάρχει ζωή. Σήμερα όμως, γίνονται προσπάθειες να το αναβαθμίσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Μωραΐτη Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Θέλουμε τη βοήθεια του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη δική σας, ώστε να οργανώσουμε μια μελέτη συνολικής αναβάθμισης των υγροτόπων της περιοχής μας και ιδιαίτερα του ΔΕΛΤΑ του Αχελώου. Και εδώ πρέπει να σας συγχαρώ για τη γενναία θέση του υπουργείου σας στο θέμα της Εκτροπής του Αχελώου, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χρειαζόμαστε τώρα ενέργειες γιατί αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά. Χρειαζόμαστε τους υγροτόπους όλους του νομού, είναι η περιουσία μας και πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Δεν μπορεί να επεμβαίνουμε στη φύση στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, το μοντέλο της οποίας ποτέ δεν έδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα. Θα πρέπει ακόμα να δούμε την αξιοποίηση των νερών των υδροηλεκτρικών φραγμάτων τα οποία, παρά τις όποιες ενστάσεις, δημιουργούν καινούριες συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα μας προσφέρουν τον πλούτο της ενέργειας που τον έχουμε ανάγκη.

Ακούω τελευταία από κάποια υπεύθυνα χείλη ότι τα νερά του Αχελώου χύνονται και χάνονται στη θάλασσα. Είναι μια ανόητη αντίληψη και όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία βρίσκονται αυτά τα πρόσωπα τότε η άποψη αυτή γίνεται επικίνδυνη. Τίποτα δεν χάνεται στην θάλασσα. Η φύση ανανεώνεται με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Πρέπει λοιπόν να δούμε τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά μας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τις έχουμε πλούσιες στον τόπο μας και σ΄ αυτές να στηρίξουμε την πράσινη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με βιώσιμο μέλλον στην υπηρεσία των ανθρώπων, στην υπηρεσία της ζωής.

Θέλω να ευχαριστήσω, από την καρδιά μου τα παιδιά των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σήμερα εδώ και να τους καλέσω να γνωρίσουν το περιβάλλον του τόπου μας, να το αγαπήσουν και όταν συμβεί αυτό, θα το προστατεύσουν κιόλας. Πιστεύω ότι τα παιδιά από σήμερα, θα γίνουν κήρυκες του καλού μηνύματος της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, για να διατηρήσουμε τη ζωή».


Επικαιρότητα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου
43 Κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ἑορτή τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο
“Sea Access” στην παραλία Ψανής για τα ΑμεΑ
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη
Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στήν Ἄνω Χώρα Ναυπακτίας
Ἑορτὴ τοῦ Προφήτου Ἠλία στὸ Κάστρο τῆς Ναυπάκτου
Στο Σοβεράτο της Ιταλίας 5 εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου
Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στο Ενετικό Λιμάνι
Με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση - ανάδειξη της πλατείας Κάτω Δάφνης
Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας για την προβολή της Ναυπακτίας
Η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ΔΕ Ναυπάκτου
Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3
Στους κορυφαίους προορισμούς για το Πάσχα η Ναύπακτος
Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ξεκινά τη Δευτέρα ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ναυπάκτου
Σήμερα στις 17:00’ η ενημέρωση - παρουσίαση του έργου στερέωσης του ενετικού λιμανιού
16-17-18 Ιουνίου η Ναύπακτος στο επίκεντρο του Χορωδιακού Τραγουδιού

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β' Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού συνεδρίου
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και η Αδελφότης Ναυπακτίων Αττικής "Ο Έπαχτος" τίμησε τον Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο
Παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Συνεδρίου "Η Ναυπακτία Ψηλά"
Τιμητική εκδήλωση για τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και αρχαιρεσίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αμπελακιωτισσιωτών
Σύλλογος Αραχωβιτών - Εκδηλώσεις 2023
Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σιμιωτών - Εικαστικό εργαστήρι για μικρά και... μεγάλα παιδιά
Σύλλογος Τερψιθεατών - Ξεφλουδίσια στην Τερψιθέα
Σύλλογος Ελευθεριανιτών Ναυπάκτου - Γιορτή δηλωτής
Παιδική βραδιά στην Βελβίνα
Αντάμωμα Παλαιοπυργιωτών 2023
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών Ναυπακτίας - Ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ελατόβρυσης "Η Αγία Τριάδα" - Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις
Σύλλογος απανταχού Κρυονεριτών "Ο Δαμιανός" - Αυγουστιάτικο Πανηγύρι
Όμιλος Σιμιωτών Ναυπακτίας - Πυλήνεια 2023
Ελευθέριανη Ναυπακτίας - 1η Γιορτή της ρίγανης
Βραδιά γλυκού στη Μαμουλάδα
Αντάμωμα Απανταχού Χομοριτών 2023
Εκπολιτιστικός σύλλογος Στρανωμιτών - Παραδοσιακό αλώνισμα
Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελακιωτισσιωτών - Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου και Ετήσιο Αντάμωμα

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net