user_mobilelogo

Etnikoskirikas

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Καλμούκο (2-5-2020)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις αποφάσεις που αφορούν στη ζωή της Εκκλησίας λόγω κορωνοϊού, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος αναφέρθηκε στους κλειστούς ναούς και γενικά στα απαγορευτικά μέτρα για τη λατρεία συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το άνοιγμα των ναών και την εξίσωση των ναών με τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις. Για τη λεγόμενη «ιδιωτική λατρεία», για την αλλαγή στον τρόπο της Θείας Κοινωνίας, για τις συλλήψεις ιερέων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είναι εκ των επιφανέστερων και λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, με πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο, καθότι τυγχάνει εμβριθής θεολόγος.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, ποιες οι σκέψεις σας για το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα των ναών;

Μητρ. Ιερόθεος: Νομίζω ότι ήταν ικανοποιητικό και δίκαιο. Ανεγνώρισε την προσφορά του Αρχιεπισκόπου και του Κλήρου για την υπεύθυνη στάση που τήρησαν στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και ανακοίνωσε το άνοιγμα των Ναών για τη Θεία Λειτουργία και την προσευχή των χριστιανών. Ετσι, το σύνθημα που υπάρχει μέχρι τώρα «μένουμε στο σπίτι», για μας τους χριστιανούς είναι «πηγαίνουμε στο σπίτι μας», που είναι ο Ιερός Ναός.

«Ε.Κ.»: Αλήθεια τι θα πει ιδιωτική λατρεία; Δεν βρέθηκε κανείς να εξηγήσει στην κυβέρνηση τι είναι Εκκλησία και λατρεία;

Μητρ. Ιερόθεος: Πράγματι, η λεγόμενη από μερικούς «ιδιωτική λατρεία» για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, είναι ακατανόητη και παράδοξη. Αλλο είναι η «κατ' ιδίαν προσευχή», που γίνεται από όλους μας στο σπίτι μας, στην εργασία μας κ.λπ., και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει σε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για «ιδιωτική λατρεία».

Κάθε λειτουργική προσευχή, και αυτή η ίδια η θεία Λειτουργία, είναι κοινή και ταυτόχρονα οικουμενική, παγκόσμια, δεν είναι ποτέ ιδιωτική. Το ότι επισημαίνετε αυτή την αντορθόδοξη φράση «ιδιωτική λατρεία» δείχνει το εκκλησιολογικό σας φρόνημα.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε που αντιμετωπίζεται η Εκκλησία σε ίση διαβάθμιση με τα κομμωτήρια ή άλλες επιχειρήσεις;

Μητρ. Ιερόθεος: Τον τελευταίο καιρό μερικοί ομιλούσαν συνεχώς για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων, για να κινηθεί το εμπόριο, και αυτό έπρεπε να γίνει, χωρίς όμως να κάνουν λόγο για το άνοιγμα των Ιερών Ναών. Φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για την οικονομία, παρά για το μυστήριο της θείας Οικονομίας, όπως βιώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία.

Ομως η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και κοινωνία Θεού και ανθρώπων και δίνει απαντήσεις στα αγωνιώδη προβλήματα της ζωής και του θανάτου. Οσοι δεν δίνουν σημασία σε αυτές τις εσωτερικές αναζητήσεις του ανθρώπου, αφήνουν τον άνθρωπο υπανάπτυκτο πνευματικά και ανερμάτιστο, ακόμη και τότε που επιτυγχάνει επαγγελματικά και επιχειρηματικά.

«Ε.Κ.»: Ποια θα ήταν μία συμβουλή σας προς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη έπειτα από το διάγγελμα;

Μητρ. Ιερόθεος: Πράγματι, ο Πρωθυπουργός έδειξε τα ηγετικά του προσόντα και αντιμετώπισε τον «αόρατο» αυτόν εχθρό, εννοώ τον νέο ιό, με υπευθυνότητα και γενναιότητα. Κυρίως έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους επιστήμονες και άκουγε τις εισηγήσεις τους. Θα ευχόμουν πάντοτε να διακρίνεται από αυτά τα προσόντα και κυρίως την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα.

«Ε.Κ.»: Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας και ποια βιώματα νιώθατε ως Επίσκοπος καθώς τελούσατε τις Ιερές Ακολουθίες μέσα σε αδειανούς Ναούς χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας;

Μητρ. Ιερόθεος: Αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε μένα ως Κληρικού και Επισκόπου. Βεβαίως, την έχω ζήσει στο παρελθόν, σε Σκήτες και στην έρημο του Αγίου Ορους, όταν συμμετείχα σε Θεία Λειτουργία με ελάχιστους μοναχούς, και αισθανόμουν ότι είχα μπροστά μου όλο τον κόσμο. Επίσης, την έζησα στην εμπόλεμη κατάσταση στον Λίβανο.

Ομως, στην παρούσα περίσταση αισθανόμουν την απουσία των ανθρώπων από τους Ναούς, αλλά κατά παράδοξο τρόπο αισθανόμουν και την παρουσία τους, αφού προσευχόμουν για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γνωστούς και αγνώστους.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα και πώς;

Μητρ. Ιερόθεος: Δεν νομίζω αυτήν την περίοδο της πανδημίας να γίνονταν τα πράγματα διαφορετικά. Υπήρχε όντως ένα αντικειμενικό γεγονός, ότι ο νέος κορωνοϊός είναι άγνωστος και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επαρκώς.

Θεωρώ ότι ήταν μια οικονομία και σοφή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να γίνονται οι Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, αφ' ενός μεν για να προφυλάξουμε τους πιστούς από τη διασπορά του ιού και την Εκκλησία από το βάρος ότι συνετέλεσε σε αυτήν την διασπορά, αφ' ετέρου δε για να μάθουμε και λίγο την ησυχαστική και νηπτική παράδοση της Εκκλησίας μας.

«Ε.Κ.»: Εχετε γνώμη για τις συλλήψεις κάποιων ιερέων, διότι κοινώνησαν πιστούς, είτε διότι οι θύρες του Ναού ήταν ανοικτές;

Μητρ. Ιερόθεος: Νομίζω ότι η κατάσταση αυτή του «αόρατου πολέμου» ήταν πρωτόγνωρη και ασυνήθιστη από όλους μας και αυτό προκάλεσε κάποια αμηχανία. Ισως τα όργανα της Πολιτείας έδειξαν έναν υπερβάλλοντα ζήλο, για λόγους που εκείνα γνωρίζουν.

Πάντως, όλοι οι κληρικοί και οι λαϊκοί πρέπει να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τις βασικές αρχές της εκκλησιολογίας, ότι, δηλαδή, το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και ιεραρχικό. Συνοδικότητα χωρίς ιεραρχικότητα είναι ένας Προτεσταντισμός, και ιεραρχικότητα χωρίς συνοδικότητα είναι ένας Ρωμαιοκαθολικισμός.

«Ε.Κ.»: Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Μεταλήψεως; Αλλωστε επί αιώνες η μετάληψη γινόταν με τον τρόπο που κοινωνούν οι Επίσκοποι και Ιερείς μέχρι σήμερα.

Μητρ. Ιερόθεος: Κατ' αρχάς πρέπει να πω το αυτονόητο και δεδομένο ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι η τεθεωμένη Σάρκα του Λόγου και είναι το πνευματικό εμβόλιο εναντίον του θανατηφόρου ιού του αρχεκάκου όφεως και πραγματική ένωσή μας με τον Χριστό.

Η βάση είναι ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στη Θεία Κοινωνία «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», με την πίστη ότι ο Χριστός είναι η ζωή τους και όχι ο θάνατός τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να εκκοσμικεύεται και να εκπροτεσταντίζεται, αλλά να προσφέρει τον Χριστό ως «φάρμακον αθανασίας».

Η τυχόν λειτουργική αλλαγή σε τέτοια θέματα δεν γίνεται με αυθαίρετες πρωτοβουλίες καθενός, αλλά από Πανορθόδοξες Συνόδους.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;

Μητρ. Ιερόθεος: Η Ομογένεια της Αμερικής είναι ένα εκλεκτό ποίμνιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Μας συνδέει μαζί τους το ίδιο αίμα, η ίδια παράδοση, το ίδιο πνεύμα, και καυχόμαστε γι' αυτήν. Εχω έλθει πολλές φορές στην Αμερική και χαίρομαι για τη σημαντική θέση τους στην αμερικανική κοινωνία, τη συμμετοχή τους στην Εκκλησία, τον τρόπο με τον οποίον εκκλησιάζονται, δηλαδή με τάξη, και την αγάπη τους προς τον πλησίον.

Ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαίρομαι που συναντώ στην Αμερική πολλούς από την περιφέρειά μας και έχουν έντονη δραστηριότητα, όπως την Αδελφότητα Ναυπακτίων και άλλους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Χαίρομαι, λοιπόν, που με τη συνέντευξη αυτή επικοινωνώ με όλους τους Ελληνες-Ρωμηούς στην Αμερική και ευγνωμονώ και σας, αγαπητέ κ. Θεόδωρε Καλμούκο, γιατί μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία να επικοινωνήσω με όλους τους ομογενείς μας στην Αμερική, τους οποίους θαυμάζω για την ζωντάνια τους και την προσφορά τους.

Δημοσιεύθηκε στόν «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΗΠΑ, 2-5-2020

Επικαιρότητα

Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στόν πανηγυρίζοντα Ἱ. Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Ἀντιρρίου (video, φωτογραφίες)
Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου
Δεν Παίζουμε Με Τη Φωτιά
Οδηγίες Προστασίας Από Τον Καύσωνα
Φωτογραφική Έκθεση «1821» του Ηλία Περγαντή
«ΤΟ Ασχημόπαπο» από την παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου
ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: «Αναζητώντας το Χαμένο Χώρο ή Σαλιγκάρια»
Ἑορτή Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός » Η θεατρική παράσταση του Χάρη Ρώμα στις 28 Ιουλίου στη Ναύπακτο
Στο τελικό στάδιο για την υλοποίησή του το έργο κατασκευής των πεζοδρομίων του ανατολικού τμήματος της Ναυπάκτου
Κυριακή 25/7/2021, Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Σίμου Ναυπακτίας (video)
Σε ζωντανή μετάδοση απόψε μέσα από το διαδίκτυο η εκδήλωση: «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»
Η Ναύπακτος της Ζέφης Δημαδάμα
Ακόμη περισσότερα σημεία της Ναυπακτίας με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο
«Αντίρριο 1821-1829» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιρρίου «Το Καστέλλι»
Τοποθετήθηκαν οι κόκκινοι κάδοι στον Δήμο Ναυπακτίας
Ναύπακτος: Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Σωφρονίου στό νέο Παρεκκλήσιό του
Υπεγράφη η σύμβαση για την Ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς
Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Άνω Χώρας
Άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στον Λιμένα Αντιρρίου
Ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές στο Kravara Enduro MTB 2021!
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας
Η διαδρομή προς το κάστρο Ναυπάκτου, η αναστήλωση του κοινωνικοοικονομικού κέντρου Πλαγιάς, νέος εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και σημαντικά οδικά έργα της Αιτωλοακαρνανίας, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Οδικών Επενδύσεων της ΠΔΕ
«ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»: 450 ΧΡΟΝΙΑ
Ν. Φαρμάκης από τη Ναύπακτο: «Ζήτημα ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Ελλάδα η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων»
Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει το Επετειακό Λογότυπο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Ξεκινούν έργα οδοποιΐας και αναπλάσεων στη Δ.Ε. Πυλήνης
Συνάντηση για θέματα ασφάλειας και υγείας με εργαζόμενους του Δ. Ναυπακτίας
Ναύπακτος: Κυριακή τῶν Ἁγίων Πατέρων μέ συνεορτασμό ἁγίων Λουκᾶ Ἰατροῦ καί Ἰουστίνου Πόποβιτς
Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα για την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων
Τήν Κυριακή 13 Ἰουνίου, τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς ἐν Νικαίᾳ Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου, ὅπου καί ἐτέθησαν πρός προσκύνηση ἱερά λείψανα τῶν ἁγίων Λουκᾶ Ἀρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως
Δωρεάν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα για νοικοκυριά και οικισμούς του Δήμου Ναυπακτίας εκτός τηλεοπτικής κάλυψης
Ἑορτή τῆς Ἀναλήψεως, θεία Λειτουργία γιά τούς μαθητές πού διαγωνίζονται στίς Πανελλαδικές Ἐξετάσεις
Το κτήριο «Ναυπακτία» θα είναι πλέον ανοικτό στο κοινό
Ο Δήμος παρέλαβε την προμελέτη για το Τούνελ του Κάστρου της Ναυπάκτου
Άμεση ανάγκη η αποκατάσταση της 24ης Επαρχιακής Οδού (θέση Ποκίστα)
Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπακτίας
Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας για την επανίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Hellas Rally Raid 2021
Με συνεχόμενο ωράριο 8:00-20:00 ανοικτό το Κάστρο της Ναυπάκτου

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Tα Ριζοκλώναρα ενός γένους Καλαβρούζα - Καλαβρουζιώτες 250 χρόνια πορεία στην ιστορία (1751-2021)
«Ἐκκλησία καί πανδημία», τό νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου
Ahepa World Cup 2021 Beach Volley
Η Ο.ΣΥ.Ν για το θάνατο του Θανάση Παπαθανασόπουλου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας συμμετέχει στις εκδηλώσεις "Δυτική Ελλάδα 1821-2021 200 Χρόνια από την Επανάσταση"
Ο.ΣΥ.Ν - Επιστολή για αποκατάσταση του οδικού δικτύου της 24ης Επαρχιακής οδού Ναυπάκτου
Η Ναυπακτία (Κράβαρα και Βενέτικο) στον αγώνα του 1821
''ΕΙΚΟΣΙΕΝΙΚΑ'': το νέο βιβλίο του Ντίνου Ν. Μακρυγιάννη
Η Ο.ΣΥ.Ν για το θάνατο του Κώστα Καρακώστα
Κυκλοφόρησε η Ναυπακτιακή Φωνή του Μαρτίου
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιοδικό "Η Δάφνη" - Πανηγυρικό τεύχος: 1821-2021 200 χρόνια ελευθερίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου - Εθελοντική Αιμοδοσία
Σύλλογος Αραχωβιτών Ναυπακτίας - Ψηφιακή έκδοση ημερολογίου
Γενικές εξετάσεις αίματος για τους αιμοδότες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικόρφου
Γιάννη Χαλάτση «Εικονίσματα Ναυπακτίας: τόποι μνήμης»
Tο Πατριδοτοπικό Κίνημα της Ναυπακτίας αποχαιρετά τον Κώστα Μάντη
Η καινούρια ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελατιωτών Ναυπακτίας
Ευχές από το Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας
Ευχές από το Σύλλογο Δορβιτσωτών Ναυπακτίας
Ενημέρωση και ευχές από το Σύλλογο Απανταχού Αμπελακιωτισσιωτών Ναυπακτίας
Ευχές από το Σύλλογο της Αράχωβας
Ευχές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Δάφνης "Η Πρόοδος"
Σύλλογος Ποκιστιάνων Ναυπακτίας - Ημερολόγιο 2021
Ευχές από το Σύλλογο Γραμμενιοξυωτών
Ευχές από τον Όμιλο Σιμιωτών Ναυπακτίας
Ευχές από το Σύλλογο της Φαμίλας
Ευχές από το Σύλλογο Χομοριτών Ναυπακτίας
Ευχές από το Σύλλογο Ποκιστιάνων Ναυπακτίας
Ευχές από την Ένωση των Απανταχού Μηλεωτών Ναυπακτίας
Ο πολιτιστικός σύλλογος Μαμουλάδας κοντά στους συνανθρώπους μας
"Έφυγε" ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελατούς, Γιάννης Κοτρότσος
“Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΧΟΜΟΡΗΣ” είναι κοντά σας…
Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακιώτισσας
Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Εορτασμός υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Beach Volley: Τουρνουά Blind Mix στη Ναύπακτο
Κυκλοφόρησε το βιβλίο ''Στα δυτικά της Ρούμελης'' Ιστορία - Λαογραφία του Παντελή Σπ. Σπαρτινού
AHEPA CUP 2020 Beach Volleyball tournament
«Τα καλούδια της μάνας μου» - To νέο βιβλίο του Θανάση Καλαβρουζιώτη

1821-2021

Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net