user_mobilelogo

Etnikoskirikas

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Καλμούκο (2-5-2020)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις αποφάσεις που αφορούν στη ζωή της Εκκλησίας λόγω κορωνοϊού, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος αναφέρθηκε στους κλειστούς ναούς και γενικά στα απαγορευτικά μέτρα για τη λατρεία συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το άνοιγμα των ναών και την εξίσωση των ναών με τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις. Για τη λεγόμενη «ιδιωτική λατρεία», για την αλλαγή στον τρόπο της Θείας Κοινωνίας, για τις συλλήψεις ιερέων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είναι εκ των επιφανέστερων και λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, με πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο, καθότι τυγχάνει εμβριθής θεολόγος.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, ποιες οι σκέψεις σας για το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα των ναών;

Μητρ. Ιερόθεος: Νομίζω ότι ήταν ικανοποιητικό και δίκαιο. Ανεγνώρισε την προσφορά του Αρχιεπισκόπου και του Κλήρου για την υπεύθυνη στάση που τήρησαν στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και ανακοίνωσε το άνοιγμα των Ναών για τη Θεία Λειτουργία και την προσευχή των χριστιανών. Ετσι, το σύνθημα που υπάρχει μέχρι τώρα «μένουμε στο σπίτι», για μας τους χριστιανούς είναι «πηγαίνουμε στο σπίτι μας», που είναι ο Ιερός Ναός.

«Ε.Κ.»: Αλήθεια τι θα πει ιδιωτική λατρεία; Δεν βρέθηκε κανείς να εξηγήσει στην κυβέρνηση τι είναι Εκκλησία και λατρεία;

Μητρ. Ιερόθεος: Πράγματι, η λεγόμενη από μερικούς «ιδιωτική λατρεία» για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, είναι ακατανόητη και παράδοξη. Αλλο είναι η «κατ' ιδίαν προσευχή», που γίνεται από όλους μας στο σπίτι μας, στην εργασία μας κ.λπ., και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει σε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για «ιδιωτική λατρεία».

Κάθε λειτουργική προσευχή, και αυτή η ίδια η θεία Λειτουργία, είναι κοινή και ταυτόχρονα οικουμενική, παγκόσμια, δεν είναι ποτέ ιδιωτική. Το ότι επισημαίνετε αυτή την αντορθόδοξη φράση «ιδιωτική λατρεία» δείχνει το εκκλησιολογικό σας φρόνημα.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε που αντιμετωπίζεται η Εκκλησία σε ίση διαβάθμιση με τα κομμωτήρια ή άλλες επιχειρήσεις;

Μητρ. Ιερόθεος: Τον τελευταίο καιρό μερικοί ομιλούσαν συνεχώς για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων, για να κινηθεί το εμπόριο, και αυτό έπρεπε να γίνει, χωρίς όμως να κάνουν λόγο για το άνοιγμα των Ιερών Ναών. Φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για την οικονομία, παρά για το μυστήριο της θείας Οικονομίας, όπως βιώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία.

Ομως η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και κοινωνία Θεού και ανθρώπων και δίνει απαντήσεις στα αγωνιώδη προβλήματα της ζωής και του θανάτου. Οσοι δεν δίνουν σημασία σε αυτές τις εσωτερικές αναζητήσεις του ανθρώπου, αφήνουν τον άνθρωπο υπανάπτυκτο πνευματικά και ανερμάτιστο, ακόμη και τότε που επιτυγχάνει επαγγελματικά και επιχειρηματικά.

«Ε.Κ.»: Ποια θα ήταν μία συμβουλή σας προς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη έπειτα από το διάγγελμα;

Μητρ. Ιερόθεος: Πράγματι, ο Πρωθυπουργός έδειξε τα ηγετικά του προσόντα και αντιμετώπισε τον «αόρατο» αυτόν εχθρό, εννοώ τον νέο ιό, με υπευθυνότητα και γενναιότητα. Κυρίως έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους επιστήμονες και άκουγε τις εισηγήσεις τους. Θα ευχόμουν πάντοτε να διακρίνεται από αυτά τα προσόντα και κυρίως την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα.

«Ε.Κ.»: Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας και ποια βιώματα νιώθατε ως Επίσκοπος καθώς τελούσατε τις Ιερές Ακολουθίες μέσα σε αδειανούς Ναούς χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας;

Μητρ. Ιερόθεος: Αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε μένα ως Κληρικού και Επισκόπου. Βεβαίως, την έχω ζήσει στο παρελθόν, σε Σκήτες και στην έρημο του Αγίου Ορους, όταν συμμετείχα σε Θεία Λειτουργία με ελάχιστους μοναχούς, και αισθανόμουν ότι είχα μπροστά μου όλο τον κόσμο. Επίσης, την έζησα στην εμπόλεμη κατάσταση στον Λίβανο.

Ομως, στην παρούσα περίσταση αισθανόμουν την απουσία των ανθρώπων από τους Ναούς, αλλά κατά παράδοξο τρόπο αισθανόμουν και την παρουσία τους, αφού προσευχόμουν για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γνωστούς και αγνώστους.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα και πώς;

Μητρ. Ιερόθεος: Δεν νομίζω αυτήν την περίοδο της πανδημίας να γίνονταν τα πράγματα διαφορετικά. Υπήρχε όντως ένα αντικειμενικό γεγονός, ότι ο νέος κορωνοϊός είναι άγνωστος και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επαρκώς.

Θεωρώ ότι ήταν μια οικονομία και σοφή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να γίνονται οι Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, αφ' ενός μεν για να προφυλάξουμε τους πιστούς από τη διασπορά του ιού και την Εκκλησία από το βάρος ότι συνετέλεσε σε αυτήν την διασπορά, αφ' ετέρου δε για να μάθουμε και λίγο την ησυχαστική και νηπτική παράδοση της Εκκλησίας μας.

«Ε.Κ.»: Εχετε γνώμη για τις συλλήψεις κάποιων ιερέων, διότι κοινώνησαν πιστούς, είτε διότι οι θύρες του Ναού ήταν ανοικτές;

Μητρ. Ιερόθεος: Νομίζω ότι η κατάσταση αυτή του «αόρατου πολέμου» ήταν πρωτόγνωρη και ασυνήθιστη από όλους μας και αυτό προκάλεσε κάποια αμηχανία. Ισως τα όργανα της Πολιτείας έδειξαν έναν υπερβάλλοντα ζήλο, για λόγους που εκείνα γνωρίζουν.

Πάντως, όλοι οι κληρικοί και οι λαϊκοί πρέπει να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τις βασικές αρχές της εκκλησιολογίας, ότι, δηλαδή, το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και ιεραρχικό. Συνοδικότητα χωρίς ιεραρχικότητα είναι ένας Προτεσταντισμός, και ιεραρχικότητα χωρίς συνοδικότητα είναι ένας Ρωμαιοκαθολικισμός.

«Ε.Κ.»: Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Μεταλήψεως; Αλλωστε επί αιώνες η μετάληψη γινόταν με τον τρόπο που κοινωνούν οι Επίσκοποι και Ιερείς μέχρι σήμερα.

Μητρ. Ιερόθεος: Κατ' αρχάς πρέπει να πω το αυτονόητο και δεδομένο ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι η τεθεωμένη Σάρκα του Λόγου και είναι το πνευματικό εμβόλιο εναντίον του θανατηφόρου ιού του αρχεκάκου όφεως και πραγματική ένωσή μας με τον Χριστό.

Η βάση είναι ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στη Θεία Κοινωνία «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», με την πίστη ότι ο Χριστός είναι η ζωή τους και όχι ο θάνατός τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να εκκοσμικεύεται και να εκπροτεσταντίζεται, αλλά να προσφέρει τον Χριστό ως «φάρμακον αθανασίας».

Η τυχόν λειτουργική αλλαγή σε τέτοια θέματα δεν γίνεται με αυθαίρετες πρωτοβουλίες καθενός, αλλά από Πανορθόδοξες Συνόδους.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;

Μητρ. Ιερόθεος: Η Ομογένεια της Αμερικής είναι ένα εκλεκτό ποίμνιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Μας συνδέει μαζί τους το ίδιο αίμα, η ίδια παράδοση, το ίδιο πνεύμα, και καυχόμαστε γι' αυτήν. Εχω έλθει πολλές φορές στην Αμερική και χαίρομαι για τη σημαντική θέση τους στην αμερικανική κοινωνία, τη συμμετοχή τους στην Εκκλησία, τον τρόπο με τον οποίον εκκλησιάζονται, δηλαδή με τάξη, και την αγάπη τους προς τον πλησίον.

Ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου χαίρομαι που συναντώ στην Αμερική πολλούς από την περιφέρειά μας και έχουν έντονη δραστηριότητα, όπως την Αδελφότητα Ναυπακτίων και άλλους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Χαίρομαι, λοιπόν, που με τη συνέντευξη αυτή επικοινωνώ με όλους τους Ελληνες-Ρωμηούς στην Αμερική και ευγνωμονώ και σας, αγαπητέ κ. Θεόδωρε Καλμούκο, γιατί μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία να επικοινωνήσω με όλους τους ομογενείς μας στην Αμερική, τους οποίους θαυμάζω για την ζωντάνια τους και την προσφορά τους.

Δημοσιεύθηκε στόν «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΗΠΑ, 2-5-2020

Επικαιρότητα

Δήμος Ναυπακτίας - Ξεκινούν άμεσα τρία σημαντικά έργα σε Μαμουλάδα, Λυγιά και Πούντο Στόχος η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα πραγματοποίησε στην Ναύπακτο ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Θανάσης Μαυρομμάτης
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων στα «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ)-ΝΕΑ ΦΑΣΗ» ΟΠΣ 5002212
Συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για τις αναπλάσεις των πλατειών Τζαβελλαίων και Κεφαλοβρύσου
Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων, Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου
Τό Κέντρο Ὑγείας Ναυπάκτου στήν Ἱ.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βομβοκοῦς - Ἑορτή ἁγίου Λουκᾶ Συμφερουπόλεως
Π.Τσόπελας: «Η νέκρωση του φυλλώματος του πλατάνου δεν οφείλεται σε προσβολή του από μεταχρωματικό έλκος»
Θεία Λειτουργία γιά τούς διαγωνιζομένους στίς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις
Στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης οι αναπλάσεις-αναδείξεις των πλατειών Τζαβελλαίων και Κεφαλοβρύσου
Δήμος Ναυπακτίας: Με δόσεις το ετήσιο τέλος κοινοχρήστων χώρων για το 2020 Σ.Παπαβασιλείου: «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας»
Δήμος Ναυπακτίας - Συνέντευξη τύπου για τη σοβαρή ασθένεια των πλατάνων
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Δήμος Ναυπακτίας - Σύσκεψη στο Δημαρχείο για την ασθένεια των πλατάνων εν όψει της επίσκεψης του ειδικού κλιμακίου
Όλα έτοιμα στα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ναυπακτίας εν όψει της επαναλειτουργίας τους
Δήμος Ναυπακτίας - Το Seatrac θα τοποθετηθεί φέτος νωρίτερα στην παραλία Ψανής
Ἡ θεολογία τῆς Ἐκκλησίας γιά τήν θεία Κοινωνία
Ὁ Ναυπάκτου Ἱερόθεος στό NafpaktiaNews-ΙΟΝΙΑΝ: «Ἀνθρώπινες σχέσεις καί Ἐκκλησία» (συνέντευξη-video)
Ανανέωση στόλου και εγκατάσταση συστήματος GPS με στόχο την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού και την αποτελεσματικότερη οργάνωση
Ν. Φαρμάκης: «Πόντος, έν άστρον φωτεινόν… Για πάντα!»
Συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο
Ναύπακτος: Ἡ πρώτη Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία μέ πιστούς, μετά ἀπό δύο μῆνες
Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας – 19/5/2020
Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου - 17.000.000€ Ιδιωτικές επενδύσεις περιμένουν να ξεκινήσουν σε Ναύπακτο – Μεσολόγγι – Αστακό
Συγχαρητήρια Συνοδική Ἐπιστολή στόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο
Παράλληλη λαϊκή αγορά από αυτό το Σάββατο στην Ναύπακτο
Ἱερατική Σύναξη Ἱ. Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἐν ὄψει τοῦ ἀνοίγματος τῶν Ἱ. Ναῶν γιά Μυστήρια
Ν. Φαρμάκης: «Βάζουμε τέλος στον αντιαναπτυξιακό κατακερματισμό έργων και τις ανισότητες. Το νέο τεχνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και στοχεύει σε ανάπτυξη για όλους!»
Επιστολή Ν. Φαρμάκη σε Μ. Βορίδη για τα Σχέδια Βελτίωσης
Συνάντηση Μαρίας Σαλμά και Θεόδωρου Βασιλόπουλου με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας
Το νέο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ναυπακτίας - Σταδιακή επαναλειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων
Με γοργούς ρυθμούς οι καθαρισμοί σε όλο το εύρος του Δήμου Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας - Ηλεκτρονικά στη διάθεση των δημοτών 10 δημοφιλή πιστοποιητικά
Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας – 11/5/2020
ΟΕΒΕΣΝΔ - Προτάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την κρίση
Δράσεις ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων της ΠΔΕ
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Θέλουμε η έρευνα να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες»
Ηλεκτρονική Διαβούλευση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομική ανάπτυξη
Ο Κ. Καραγκούνης για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα ΤΟΕΒ
Επικοινωνία του Σπ. Λιβανού με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της εστίασης
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στον «Εθνικό Κήρυκα» ΗΠΑ
Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου - Άνοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα 4/5/2020
Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας – 29/4/2020
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη του ANT1 (27 Απριλίου)
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας στην εκπομπή mega magazino του ΜΕΓΑ (27 Απριλίου)
Δήμος Ναυπακτίας - Η αλήθεια με στοιχεία για την επιλογή του υλικού της ανάπλασης
2,4 εκ. ευρώ για συντήρηση ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Συνέντευξη τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου στόν «Ἐθνικό Κήρυκα»
Σε πλύσεις και απολυμάνσεις των κάδων απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Ναυπακτίας - Συνεχίζονται οι δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας
Έως τις 15 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων στα ΚΕΠ για την εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Ὁ Ναυπάκτου Ἱερόθεος στό Nafpaktia News γιά τό διακόνημα τῆς ἐκπροσωπήσεως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου (video)
Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων για την προμήθεια τροφίμων και ειδών υγιεινής από τους οικονομικά ευάλωτους δημότες
Συνδιαμόρφωση σχεδίου για την τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας
Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 - 4 - 1829)
Πασχαλινή Ἐγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου
Τό κήρυγμα τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κατά τήν Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Σαββάτου (video)
Ναυπάκτου Ἱερόθεος. Ὁμιλία στόν Ἐπιτάφιο (video)
Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Λόγοι τήν Μεγάλη Πέμπτη γιά τόν θεῖο ἔρωτα καί τήν Μ. Παρασκευή γιά τήν ἐγκατάλειψη τοῦ Θεοῦ (2 video)
Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την Ανάσταση και το Πάσχα

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Δελτίο τύπου για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στη Δορβιτσά
"Ο εν Πάτραις Ναυπακτιακός Σύνδεσμος»: Από τους Αγ. Πάντες… στον Αγ. Χαράλαμπο
Ναυπακτιακός Σύνδεσμος Εν Πάτραις - "Ο Άγιος Χαράλαμπος" - Nαυπακτιακή Φωνή
Καταφύγιο Ναυπακτίας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»
Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Σύλλογος των Απανταχού Χομοριτών - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Αράχωβα Ορεινής Ναυπακτίας - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Σύλλογος των Απανταχού Χομοριτών - Ακύρωση συνεστίασης
Σύλλογος Τερψιθεατών - Αναβολή Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου
Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας - Αναβολή του ετήσιου χορού
Ετήσιος χορός του Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας
Το νέο Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Περκιωτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ετήσιος χορός του Σύλλογου Δορβιτσωτών "Η Αναγέννηση"
Σύλλογος Ποκιστιάνων Ναυπακτίας - Συνοπτική παρουσίαση του έργου του συλλόγου στη δεκαετία 2009-2019
Κοπή πίτας του Σωματείου Μουσικών "Ορφέας"
Ετήσιος χορός - κοπή πίτας του Συλλόγου Στρανωμιτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ετήσιος χορός και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Κυδωνιωτών Ναυπακτίας "Η Γούστιανη"
Αρχαιότητες στην πόλη της Ναυπάκτου
Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Αναβολή ετήσιου χορού
Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου - Εθελοντική Αιμοδοσία
Κοπή πίτας του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Περκιωτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ο Δήμος Ναυπακτίας δημιουργεί Επιτροπή Προσβασιμότητας μετά από αίτημα του Συλλόγου "ΑΛΚΥΟΝΗ"
Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου - Κοπή πίτας
Ο Σύλλογος Στρανωμιτών Ναυπακτίας " Ο Άγιος Νικόλαος" στην εκδήλωση της ΠΑΝ.ΣΥ.
Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου εὐλόγησε τήν βασιλόπιτα τῶν Ναυπακτίων Πατρῶν
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βελβινιωτών "Η Αγία Τριάδα" - Κοπή πίτας
Ναύπακτος: Ιστορική αναδρομή του Λεπάντο
Συλλόγος Ελευθέριανιτών Ναυπακτίας "Η Αγία Παρασκευή" - Κοπή πίτας
Σύλλογος Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Εορταστικό Αντάμωμα
Η ΑΛΚΥΟΝΗ διεκδικεί, ο Δήμαρχος δεσμεύεται
Νεοχώρι Ναυπακτίας - Γιορτή Βραστού 2019
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας "Ο Άγιος Αθανάσιος" - Βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Λάκη Καλαβρουζιώτη
Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.) - Όργανα της Εταιρείας
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας "Ο Άγιος Αθανάσιος" - Ανάβαση Κλόκοβας
Σύλλογος Καστανιωτών Ναυπακτίας "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος" - Έκδοση ημερολογίου 2020
Β΄ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο - Πρόγραμμα Συνεδρίου
Nέο Δ.Σ στό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Δημητρίου
Εκδήλωση στη Μανδρινή Ναυπακτίας
14ο Αντάμωμα Απανταχού Ποδιωτών
Σύλλογος Κρυονεριτών “Ο Άγιος Γεώργιος”- Γιορτή «Γιορτή μελιού & καρυδιού»-μουσικοχορευτική βραδιά μΣύλλογος Κρυονεριτών “Ο Άγιος Γεώργιος”: Γιορτή Μελιού & Καρυδιού
Πολιτιστικός Σύλλογος Ριγανιωτών - Γιορτή της νεολαίας 2018
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Κλεπά
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Αχλαδόκαστρο
Αντάμωμα των Απανταχού Καστανιωτών
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στράνωμας - Αντάμωμα στο Καρέλι
Σύλλογος Απανταχού Φαμηλιωτών - Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2018
Το ετήσιο καλοκαιρινό αντάμωμα στον Πέρκο
Καλοκαιρινή συνάντηση της Αδελφότητας Ναυπακτίων "Ο Έπαχτος"
Σύλλογος Κεντρικής - Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων
Σύλλογος των Απανταχού Πλατανιτιωτών - Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων
Σύλλογος Ποκιστιάνων - Αντάμωμα 2018
Πρόγραμμα εκδηλώσεων των Συλλόγων του Πλατάνου
Ετήσιο Αντάμωμα του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοπυργιωτών
Σύλλογος Χομοριτών Ναυπακτίας - Εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας του χωριού / Αντάμωμα
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Εκδήλωση Μνήμης, Αναγνώρισης και Τιμής
Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Ναυπακτίας 2018
Παρουσίαση νέων βιβλίων
Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Ναυπακτίας 2017
Η Ναυπακτιακή Πίτα στην Πάτρα