Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει την Σύμβαση αυτή, η οποία καλύπτει όλα τα τοπία, ακόμα και αυτά που δεν είναι ιδιαίτερης και εξέχουσας διεθνούς αξίας και ακτινοβολίας.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των ευρωπαϊκών τοπίων, στη διαχείριση και το σχεδιασμό τους, στην οργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίων. «Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση των τοπίων, το οποίο συγκλίνει και ενισχύει το αντίστοιχο διεθνές πλαίσιο. Εμείς σαν χώρα με πλούτο τοπίου, έχουμε κάθε όφελος να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα ελληνικά φυσικά μας τοπία. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να κυρώσουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη σημαντική διεθνή εμπειρία στον τομέα διαχείρισης του τοπίου. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και πόρους στο καίριο έργο διατήρησης και αξιοποίησης αυτού του πολύτιμου φυσικού και πολιτιστικού πόρου, όπως είναι η φύση.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Οι βασικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο είναι να καταγράψει μία λίστα τοπίων εξαιρετικής διεθνούς αξίας, να εισάγει κανόνες προστασίας, διαχείρισης και σχεδιασμού για όλα τα τοπία που βασίζονται σε ένα πλέγμα αρχών, να καθιερώσει τη λήψη γενικών και συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν τη νομική αναγνώριση τοπίων, να εφαρμόσει πολιτικές διαχείρισης τοπίων, να εντάξει τα τοπία στις πολιτιστικές, περιφερειακές και αστικές στρατηγικές σχεδιασμού και να καθιερώσει διαδικασίες για τη συμμετοχή του ευρέως κοινού στην προστασία και ανάπτυξη των τοπίων.
«Εμείς σαν χώρα πρέπει να ηγούμαστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μωραΐτης, «αφού διαθέτουμε ένα φυσικό πλούτο που είναι από τους μεγαλύτερους στο πλανήτη. Και αυτόν τον σπάνιο φυσικό μας πλούτο πρέπει να τον προστατεύουμε. Πρέπει όμως και να τον διαχειριστούμε. Να τον διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο που να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της πράσινης ανάπτυξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μίας ανάπτυξης που προστατεύει το περιβάλλον, αλλά παράλληλα το αξιοποιεί με σκοπό την οικονομική ευημερία.»
Ομιλία του Υφ. Περιβάλλοντος για την κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για τοπίο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Οικολογικα Νεα
«Στην Ελλάδα το τοπίο απειλείται» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Θάνος Μωραίτης επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης θετικών μέτρων και παρεμβάσεων που να επιτρέπουν τη δυναμική αλλαγή και το σχεδιασμό των τοπίων μέσα στο χρόνο, παράλληλα, όμως, με τη διατήρηση των σημαντικών υπηρεσιών και αξιών τους.