Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας με όλους τους Συλλόγους της περιοχής και μαζί ολόκληρη την τοπική κοινωνία, με το παρόν εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και τον έντονο προβληματισμό μας, σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ιστορικού Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπακτίας ,Ξηρομέρου και οι φορείς έχουν διατρανώσει τη θέλησή τους να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί, δηλαδή στην περίπτωσή μας να διατηρηθούν το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου.

Στην περίπτωση που δεν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί, θα έχουν αγνοηθεί πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νομού και συγκεκριμένα η εκτενής γεωγραφική του επιφάνεια και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, οι οποίες συνεπάγονται δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνσή τους. Η όποια σκέψη για λειτουργία ενός και μόνο Πρωτοδικείου θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην απονομή της Δικαιοσύνης σε επίπεδο ταχύτητας και αποτελεσματικότητας.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι, η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι η πρωτεύουσα του Νομού και δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και να μη λειτουργεί σε αυτή Κεντρικό Πρωτοδικείο.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν τα ανωτέρω κατά το σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη.

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Παπαδόπουλος