Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο σε συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν και της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ό Επαχτος». Πλήθος Ναυπακτίων συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε ένα ρεύμα ανταλλαγών ευγενών αισθημάτων. Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος με το βλέμμα ψηλά, χωρίς ρητορείες αλλά με επιστημονικότητα μεταφέρει μέσω της εργογραφίας του ιστορία και διδάγματα, μνήμη και γνώση για τη Ναυπακτία για να τα αρμόσουμε πάνω στη δική μας ευαισθησία. Στο συντονισμό των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ναυπακτίων Κωνσταντίνος Βουτσινάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συνεργασία με τον τιμώμενο για την καταγραφή της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας. Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας εξήρε την πρωτοπορία του τιμώμενου στο πατριδοτοπικό κίνημα και στην πνευματική αναγέννηση της περιοχής. Ο πρώην πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας ΠΑΝ.ΣΥ Αλέκος Σάββας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του εξιστόρησε τη συμβολή του τιμώμενου στην ίδρυση του τριτοβάθμιου οργάνου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, Θοδωρής Παπαδόπουλος και συνοικοδεσπότης της εκδήλωσης με φορτισμένο τόνο επαίνεσαι τον τιμώμενο για το όραμά του στην ίδρυση του δευτερόβαθμιου οργάνου. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών Νικόλαος, Τριψιάνος παρέθεσε τον μακρύ κατάλογο εκδόσεων, συμποσίων και συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν επί προεδρίας του τιμώμενου. Η Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Δορβιτσάς, Ευαγγελία Σταμάτη μετέφερε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον τιμώμενο για την ανάσυρση του ταπεινού χωριού από την απομόνωση.

Σε μία χειρονομία αναγνώρισης του ιστοριογραφικού του έργου, τρεις καθηγητές πανεπιστημίου με το απαιτητικό τους κριτήριο διαφώτισαν τον κοινό για τα επιμέρους κεφάλαια των μελετών του τιμώμενου. Ο ομότιμος καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας του ΑΠΘ, Βασίλειος Κατσαρός ανέλυσε την τεκμηρίωση του τιμώμενου στην παράθεση των αρχαιολογικών δεδομένων για τη βυζαντινή Ναυπακτία. Ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αλέξιος Σαββίδης μετέφερε την κριτική για τις πηγές του τιμώμενου στην καταγραφή της οθωμανοκρατούμενης περιόδου της περιοχής. Ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Κοντός αναφέρθηκε στη γλωσσολογική διάσταση του έργου του τιμώμενου. Η ταυτότητα του Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου είναι η καταγωγή του, η αγάπη για τη γυναίκα του Ευγενία Καραγιάννη, το πατρικό καθήκον, το διαβαίνω, το διαβάζω. Έχει αναδειχθεί μεγαλουργός.

Στον καταληκτήριο λόγο του με εμφανή συγκίνηση ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για την τιμητική εκδήλωση. Αντί επιλόγου το κοινό όρθιο του επιφύλαξε ένα διαπεραστικό χειροκρότημα με τον ίδιο να παραμένει αγέρωχος. Εκτός των άλλων παρευρέθησαν ο Βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης, ο πρώην Βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Τάκης Λουκόπουλος και Γιάννης Μπουλές, ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Κούκουνας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Δημητρόπουλος και Γιώργος Ασημακόπουλος ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παϊσιος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Σπύρο Σκιαδαρέση, η Υποδιοικητής της τροχαίας Ναυπάκτου Αμαλία Αναστασίου ,οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Χρήστος Ζωιτάκης, Άγγελος Σταυρόπουλος και Νάσος Δράκος Βούλγαρης και ο Βαγγέλης Γερόπαπας, ο Διευθυντής της Παπαχαραλάμπειου Βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης, ο Ηλίας Δημητρόπουλος επίτιμος Πρόεδρος του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών, η Μαρία Ζιαμπάρα συνεργάτιδά του για πολλά χρόνια στην Ο.ΣΥ.Ν και στην Ε.ΝΑ.Μ η Πόπη Γαϊτάνη εκ μέρους του Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας και ο Πρόεδρος του πνευματικού ομίλου ’’η δάφνη’’ Μάρκος Μεντζάς. Σύσσωμο το Κ.Σ της Ο.ΣΥ.Ν και των λοιπών οργάνων της, μέλη του Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ και της Ε.ΝΑ.Μ.  Παρευρέθηκαν αντιπροσωπίες απ΄ όλους σχεδόν τους Συλλόγους της Ναυπακτίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Φωτογραφικό υλικό:

Haralabopoulos aithousa

Haralabopoulos dimarxos

Haralabopoulos papadopoulos

Haralabopoulos kathigitis1

Haralabopoulos kathigitis2

Haralabopoulos kontos

Haralabopoulos tripsianos

Haralabopoulos dorvitsa

Haralabopoulos osyn

Haralabopoulos oloi

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ