Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου επιλέχθηκε ως το πρόσωπο της χρονιάς στην κατηγορία Πολιτισμός στον θεσμό «Πρόσωπα της Χρονιάς» που υλοποιείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Προϊσταμένη της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830.
Την περίοδο που υπηρετούσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με σχετική Υπουργική Απόφαση της έχει απονεμηθεί η ηθική αμοιβή επαίνου για τον υπερβάλλοντα ζήλο, την αυτοθυσία και τη συμμετοχή της στην αποφυγή βλάβης της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου, τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ολυμπία, τον Αύγουστο του 2007.
Την γνώρισα στο Β’ Παναυπακτιακό αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στη Ναύπακτο στις αρχές του 2019, όπου μαζί με τους συνεργάτες της Βίβιαν Στάικου και Μιχάλη Παπαβαρνάβα είχαμε άριστη συνεργασία και ήταν εισηγητές με τρία διαφορετικά θέματα που αφορούν τον πολιτισμό στή Ναυπακτία. Μια δυναμική γυναίκα που προΐσταται στην υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού του Νομού Αιτωλοακαρνανίας που αγαπάει με πάθος τη δουλειά της και ταυτόχρονα μία επιστήμονας με γνώση και εμπειρία, γι’ αυτό τον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε μια από τις συνεντεύξεις της ανάφερε ’’ Όμως θα ήθελα να απευθύνω και μία παράκληση στην τοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται κι έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα ανάδειξης μνημείων και χώρων στην Αιτωλοακαρνανία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία, οι χώροι και τα μουσεία μας εξακολουθούν να έχουν μηδενικές ή πολύ χαμηλές επισκεψιμότητες. Αυτό είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα βέβαια, αλλά παρακαλώ την τοπική κοινωνία να αγαπήσει και να αγκαλιάσει τα μουσεία και τους χώρους μας και να τους επισκέπτεται συχνά, διότι έτσι μόνον θα αποτελέσουν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού’’.
 
Συγχαρητήρια
 
κυρία Βικάτου ,σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και να συνεχίστε να προσφέρετε στον πολιτισμό μας .
 
Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας