Συνεχίζονται τα έργα εξωτερικά και εσωτερικά του Λαογραφικού μας Μουσείου, αναβαθμίζοντας σημαντικά το χώρο! Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η δωρεά των ευεργετών μας ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟΛ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και της συζύγου του ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, τους οποίους ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφεραν (και θα συνεχίσουν να προσφέρουν) στο χωριό μας, και τους ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση!
Συγκεκριμένα έγιναν (μέχρι τώρα) με δαπάνη τους, τα εξής έργα:
- Ανέγερση ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΜΠΕΛ/ΤΩΝ
- Ανακατασκευή τοιχίων στήριξης προαυλίου Λ.Μ.Α.
- Καλλωπισμός εξωτερικού χώρου και φωτισμός αυτού.
- Δωρεά στο Λ.Μ.Α.
- Ενίσχυση στα έργα του Συλλόγου για ανακατασκευή των καγκελων και της εισόδου του προαυλίου Λ.Μ.Α.
Στην επόμενη φάση έχουν προγραμματιστεί τα εξής έργα:
- Αποπεράτωση χρωματισμού καγγέλων και κτιρίου.
- Αλλαγή φωτιστικών εντός του κτιρίου, για την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων.
- Έκδοση έντυπου/βιβλίου για το Λ.Μ.Α. με φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων, ιστορικών κειμένων, φωτογραφιών, ιστορικών στοιχείων κ.α., καθώς και αναλυτικά τα ονόματα των δωρητών των αντικειμένων κ.α.
- Διακόσμηση ταβανιού προθαλάμου.
- Συνέχιση φωτογραφικής έκθεσης.
- Συνέχιση έργων καλλωπισμού εξωτερικά
- Συνέχιση διαφόρων εργασιών που χρειάζονται .
Ως εκ τούτου για την σωστή προετοιμασία και καλύτερη παρουσίαση α) του Λ.Μ.Α., β) του ΜΝΗΜΕΙΟΥ, γ) του περιβάλλοντα χώρου και δ) του έντυπου/βιβλίου, αναβάλλονται τα εγκαίνια (που είχαν προγραμματιστεί για τον προσεχή Αύγουστο), μέχρι νεοτέρας.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Λ.Μ.Α.:
- Ο Κων/νος Π. Τζουμέρκας προσέφερε το ξίφος και τα παράσημα του πατέρα του Ταξιάρχου Πολύκαρπου Λ. Τζουμέρκα, τα παράσημα του Στρατηγού Γ. Λ. Τζουμέρκα, φωτογραφίες και στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, 2 μεγάλες εικόνες της Παναγίας Αμπελ/σσας και του Αγ. Πολυκάρπου, 4 εικαστικούς πίνακες, 2 πιθάρια, 2 παλιούς μύλους καφέ κ.α.
- Ο Νικόλαος Πολ. Κοτρώνης προσέφερε 3 μεγάλες μυλόπετρες και 1 χειρόμυλο.
- Ο Νικόλαος Δεδόπουλος προσέφερε ελληνική εκκλησιαστική εφημερίδα του 1888, το σκίτσο του Κοζιτσιάνου οπλαρχηγού Γ.ΠΙΛΑΛΑ, αμόνι, καλαπόδια, βρυζόμι, παλιά παπούτσια, λάμπα ''λούξ'' κ.α.
- Ο Ιωάννης Γ. Παπαϊωαννίδης προσέφερε μια παλιά κάπα ραμμένη στο χωριό (κοντοκάπι), ένα μπαούλο, και τα μουσικά όργανα της παλιάς κομπανίας του χωριού μας (το νταούλι του "Παπτσά" και το λαουτοκίθαρο του "Παπαλαντώνη").
- Ο Αθαν. Κ. Δούρος προσέφερε μια παλιά ξύλινη καρέκλα του πατέρα του (προ του 1950), φτιαγμένη στο χωριό απο τον "Τζουμερκογιαννάκη".
- Η Δήμητρα (Τούλα) Γερόπαπα πρόσφερε μια λαβίδα "καλαϊτζή" του πατέρα της και μια κατσαρόλα χάλκινη της μητέρας της.
- Ο Αρμάντο Μουκοντεμι πρόσφερε παλιά χάλκινα ποτήρια.
- Ο Βασίλειος Ραϊκος προσέφερε ένα "κακάβι χαλκωματένιο" του προπάππου του.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Κ. Πετσίνη για τη φωτογράφηση των εκθεμάτων του Λ.Μ.Α. (που θα χρησιμοποιηθούν για το βιβλίο). Ευχαριστούμε τους δωρητές των εκθεμάτων, και όλους όσους συνδράμουν με κάθε τρόπο σε αυτό το σημαντικό έργο!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αντικείμενα που υπάρχουν στο Λ.Μ.Α. είναι όλα καταγεγγραμμένα και φωτογραφημένα. Τα ονόματα των δωρητών έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί ΟΛΑ στην εφημερίδα μας "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ" και στη συνέχεια στην ομάδα μας εδώ στο fb κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Συλλογής! Στη συνέχεια όπως είπαμε παραπάνω θα δημοσιευθούν στο βιβλίο του Λ.Μ.Α. !
Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο να επικοινωνεί με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, και απο 1η Αυγούστου θα αναρτηθεί πρόγραμμα ωραρίου που θα είναι ανοικτό για επίσκεψη!
Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελ/των
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου & Διευθυντής του Λ.Μ.Α.
Π.Ι.Κοτρώτσος
 
Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ