ΟΣΥΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ 1 Αντιγραφή               ΜΑΝΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με Αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.  

Μητέρα, Μαμά, Μάνα: Τρεις λέξεις, μια μοναδική έννοια από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Από όλους τους τύπους αγάπης, η αγάπη της μητέρας είναι η πιο δυνατή. Η αγάπη μιας μητέρας είναι άνευ όρων και αιώνια. Χρόνια Πολλά σε όλες τις πραγματικές μητέρες, στις γυναίκες που γέννησαν και στις γυναίκες που δεν γέννησαν, αλλά αγάπησαν. Χρονιά πολλά σε όλες.   

Η μάνα που μεγαλώνει ένα παιδί με σύνδρομο down, σπαστικό, αυτιστικό, κωφάλαλο, ανάπηρο,  ή ό,τι άλλο μπορεί να καθιστά έναν άνθρωπο διαφορετικό, αλλά το καμαρώνει, δεν το κρύβει. Η μάνα που παλεύει σε ένα νοσοκομείο για να κερδίσει άλλη μια μέρα ζωής όχι γι’ αυτήν αλλά για το παιδί της.                   

Μάνα είναι αυτή που ξέρει να πνίγει το δάκρυ και τον πόνο της, μόνο και μόνο για να μη σε στεναχωρήσει. Μάνα είναι αυτή που σε μαθαίνει να πετάς για να βρεθείς εκεί που αγαπάς. Μάνα είναι αυτή που από τη μέρα που σε πρωτοαντίκρισε έγινε η ζωή της ομορφότερη, που δε σου είπε ποτέ πόσο έκλαψε για σένα.          

Μητέρα είναι αυτή που δε σε είδε ποτέ ως λάθος.  Είναι αυτή που σου σκουπίζει τα δάκρυα, σου ψιθυρίζει πως όλα θα πάνε καλά ακόμα κι αν η ίδια μέσα της ραγίζει. Γι’ αυτό σήμερα αλλά και κάθε μέρα, να θυμηθούμε να τιμήσουμε τις πραγματικές μητέρες και όχι τις φαινομενικές. Τις γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους, που τα είδαν να πεθαίνουν, να σκοτώνονται, να πνίγονται, όλα τα παιδιά που έχασαν τις μητέρες τους, όλες τις γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν μητέρες σε παιδιά ορφανά, σε παιδιά εγκαταλελειμμένα , σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, με προβλήματα υγείας, και τόλμησαν να τα αγκαλιάσουν και να τα αγαπήσουν.         

 Όλες τις γυναίκες που μεγάλωσαν μόνες τους τα παιδιά τους, χωρίς πατέρα, κάτω από όποιες συνθήκες.  Χρόνια πολλά σε όλες.  

Η σύγχρονη γυναίκα θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα: Σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Η πολυπλοκότητα αυτών των ρόλων καθώς και η ταυτόχρονη επιτυχημένη επιτέλεση των οικογενειακών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων αποτελεί τον καθημερινό Γολγοθά της εργαζόμενης μητέρας. Η κάθε γυναίκα καλείται να εργαστεί για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Κάποιες γυναίκες επιθυμούν να εργαστούν διότι η εργασία τους προσφέρει προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση, ηθική και υλική ανταμοιβή, οικονομική ανεξαρτησία από τον σύζυγό τους, δημιουργία μιας νέας ταυτότητας, η οποία προσδίδει μια ευυπόληπτη θέση μέσα στην κοινωνία κ. α.  Άλλη μερίδα γυναικών αναγκάζεται να εισέλθει στον εργασιακό στίβο προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικές απολαβές στην οικογενειακή τους εστία (π.χ. ο σύζυγος είναι άνεργος, η μητέρα είναι διαζευγμένη, η οικογένεια είναι πολύτεκνη, κ.α.).

Η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων βοηθά τη γυναίκα να εκτονώσει τα συναισθήματά της και παράλληλα να βρεθεί μια χρυσή τομή με το σύζυγό της. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες γυναίκες οι οποίες αναμένουν από το σύζυγό τους να κατανοήσει εκείνος την κούραση και το θυμό τους χωρίς οι ίδιες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Συνήθως ο σύζυγος δεν κατανοεί αυτό το μήνυμα που του αποστέλλει η σύζυγός του με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχουν έντονες διαφωνίες και συνεχής ένταση μεταξύ του ζευγαριού. Η μη λεκτική έκφραση του θυμού και των αρνητικών συναισθημάτων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαπροσωπική του σχέση και ιδιαίτερα τη σεξουαλική του ζωή του ζευγαριού.
Συμπερασματικά, η εργαζόμενη μητέρα θα χρειαστεί να αποτινάξει το ιδεώδες πρότυπο της καλής μητέρας, η οποία θυσιάζει την προσωπική και την επαγγελματική της ανάπτυξη για χάρη της οικογένειάς της.
Επίσης, η ενεργητική συμμετοχή του συζύγου στα οικογενειακά δρώμενα είναι απαραίτητη προκειμένου η εργαζόμενη γυναίκα να ανασυγκροτήσει τις σωματικές και ψυχικές της δυνάμεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στους πολλαπλούς της ρόλους. Μαγική συνταγή για να επιτύχει μία γυναίκα τον συνδυασμό των ρόλων σύζυγος-μητέρα-εργαζόμενη φυσικά δεν υπάρχει. Θέληση και επιμονή χρειάζεται.                                           

Εδώ μπορούμε να κατατάξουμε και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα οποία συνδέονται με την ολοένα μεγαλύτερη συναισθηματική και οικονομική απεξάρτηση των γυναικών από τους άντρες. Επίσης, εντοπίζονται δύο ακόμα ζητήματα:  Στον εργασιακό χώρο, οι γυναίκες γίνονται αποδέκτες φραστικών επιθέσεων, απαξιωτικών και μειωτικών συμπεριφορών από τους προϊσταμένους τους ή και ακόμα και από τους συναδέλφους τους. Ο σεξισμός στο χώρο της εργασίας γίνεται αντιληπτός ως ένα εργαλείο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ηθική παρενόχληση και ψυχική κακοποίηση του στοχοποιημένου εργαζομένου.                                                                                          

Οι Μάνες έχοντας πάντα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και δυσμενείς καταστάσεις, ξέρουν να δίνουν δυνατά τον αγώνα τους, για την οικογένεια, την πατρίδα, την κοινωνία και την εργασία.

Μάνα είναι η ίδια η ζωή.        

Σεβασμός και μία βαθιά υπόκλιση στο μεγαλείο τους είναι μόνον η αρχή όλων όσων θα ήθελε κάποιος να εκφράσει στο πρόσωπό της.        

Χρόνια Πολλά !!

                                                                                Αθήνα 8 Μαΐου 2022

                         Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν

        Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας           Ο Ταμίας

Θεόδωρος Γ. Παπαδόπουλος              Ιωάννα Πια            Κώστας Σαλτός