Αντιπροσωπεία των Οργάνων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας – Ο.ΣΥ.Ν, αποτελούμενη από τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Δήμητρα Δημαδάμα, Ιωάννα Πια, Κώστα Σαλτό ,Κατερίνα Χαραλαμποπούλου και τον Νίκο Τσαντίλη επισκεφτήκαμε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571, 450 χρόνια από την Μεγαλωτάτη Βιτώρια των Χριστιανών Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο Κωνσταντίνο Βουτσινά, Προέδρο της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής ο 'Έπαχτος’’ για την οργάνωση της επίσκεψης την υποδοχή και την φιλοξενία.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου συγκαταλέγεται στις μεγάλές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έδωσε ελπίδες στους σκλαβωμένους λαούς της Βαλκανικής, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επαναστατικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων, οι οποίες, παρότι δεν τελεσφόρησαν, μαρτυρούν την ανάδυση της εθνικής συνείδησης στην περιοχή.
Παράλληλα, το σπουδαίο γεγονός για πρώτη φορά τιμάται, προβάλλεται και αγκαλιάζεται εμπράκτως τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξέχουσας σημασίας και σπουδαιότητας Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τίτλο:
Ναύπακτος 1571– 450 χρόνια από την Μεγαλωτάτη Βιτώρια των Χριστιανων.
Κατά τη διάρκεια της τελετής Εγκαινίων της Έκθεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε στο χαιρετισμό της: ’’Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των Χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.
Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα, όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς ».
Ενώ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων,σημείωσε: «Η μέγιστη συμβολή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όπως διέγνωσε με τη διορατικότητά του ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, έγκειτο στο γεγονός ότι την ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση ότι οι Τούρκοι ήταν στη θάλασσα αήττητοι, και αυτή ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον».
Η συγκεκριμένη Έκθεση θέτει για πρώτη φορά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου από το επίπεδο των τοπικών εορτασμών και ανάδειξης σε εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού αγκαλιάζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν έμπρακτα το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός , σχολιάζει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας.
Ανάμεσα στα εκθέματα παρουσιάζεται η συγκινητική εικόνα του Γεωργίου Κλόντζα με θέμα αυτή την τιτάνια σύγκρουση, αλλά και το εντυπωσιακό έργο του Ιωάννη Αλταμούρα «Ναυμαχία της Ναυπάκτου». Καθώς και αντικείμενα από το ναυάγιο της Ζακύνθου που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Αλλά και μία επιστολή του Αλεσάντρο Φαρνέζε, Δούκα της Πάρμας και κυβερνήτη γαλέρας, προς τον πατέρα του πριν επιστρέψει. «Galeazza farnese» γράφει στο κάτω μέρος της και εστάλη από την Κέρκυρα στις 17 Νοεμβρίου 1571 . Η Ναυμαχία αυτή είναι η πάλη του οθωμανικού επεκτατισμού προς τη Δύση. Εκεί ο Ιερός Συνασπισμός απέκρουσε την οθωμανική δύναμη και τη διείσδυσή της στην Ευρώπη. Δύσκολα μπορεί να κλείσει κανείς σε περιορισμένα τετραγωνικά το μουσειολογικό ανάπτυγμα μιας Ναυμαχίας. Είναι έκθεση με ιστορικά τεκμήρια, δύσκολη, με απύθμενο υλικό. Ο επισκέπτης εισάγεται στην Ιστορία της Μεσογείου του 16ου αιώνα, την εποχή του Φιλίππου Β΄ όπως την ανέδειξε ο Φερνάν Μπροντέλ, όταν οι νικηφόρες επιθέσεις του οθωμανικού στόλου προκαλούσαν δέος στα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης. Σε ξεχωριστή θέση της αίθουσας προβάλλεται συνοπτικά για πρώτη φορά η υποβρύχια ανασκαφή του ισπανικού ναυαγίου του 16ου αιωνα που εντοπίστηκε τη δεκαετία του ’90 στη Ζάκυνθο. Η έκθεση αυτή είναι πολύπλευρη και όχι μονοδιάστατη, υποστηρίζει η διευθύντρια του ΒΧΜ, «διότι για τη “Μεγαλωτάτη Βιτώρια των Χριστιανών” αποτυπώνεται και η σκοπιά των Οθωμανών, οι οποίοι δεν έδωσαν ιστοριογραφικά τουλάχιστον τη σημασία που είχε για τους Ευρωπαίους.
Επιπλέον, η Ναυμαχία αυτή ήταν σταθμός και για τη ναυτική ιστορία. Είναι η τελευταία μεγάλη Ναυμαχία με γαλέρες. Στην πορεία έχουμε την εμφάνιση του ιστιοφόρου και γενικότερα την εξέλιξη της ναυπηγικής