10maxitesΔέκα απλοί μαχητές αφηγούνται τις πολεμικές αναμνήσεις τους

Το 2013 η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών εξέδωσε το βιβλίο Το πολεμικό ημερολόγιο του στρατιώτη Σπύρου Μέμου (1912-1913).
Μετά την έκδοση του βιβλίου δέκα απόγονοι Ελλήνων στρατιωτών έδωσαν στον επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο τις σημειώσεις - αναμνήσεις - ημερολόγια που έγραψαν οι πρόγονοί τους για τα γεγονότα της στρατιωτικής θητείας τους.
Από αυτά τα κείμενα τρία είναι πολεμικά και επτά αποτελούν πολεμικές αναμνήσεις σε γεγονότα των ετών 1912-1913, έξι σε χροικές περιόδους των ετών 1918-1923 και τρία σε γεγονότα των ετών 1940-1941.
Διαβάστε αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου:
Εισαγωγή 1
Εισαγωγή 2
Εισαγωγή 3

dorvitsa

Δορβιτσά Ναυπακτίας - Η Γενέτειρα των Δαμασκηνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δορβιτσωτών Ναυπακτίας " Η Αναγέννηση" εξέδωσε την καινούρια μελέτη του Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου, "Δορβιτσά Ναυπακτίας - Η Γενέτειρα των Δαμασκηνών", έβδομη στη σειρά Ναυπακτιακά Μελετήματα.
Βασική πηγή της νέας μελέτης είναι το οθωμανικό κατάστιχο 1454/55, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το χωριό με το όνομα Τερνοβίτσι καθώς και τα ονόματα Τερ(ν)οβιτζωτών. Το βιβλίο είναι κατανεμημένο σε πέντε κεφάλαια. Το πρώτο στηρίζεται στη σχετική ενότητα για τη Δορβιτσά του βιβλίου "Του Δήμου Πυλήνης τα χωριά" με πολλά νέα στοιχεία, επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις. Στο δεύτερο γίνεται αναφορά σε 40 δορβιτσιώτικα συμβόλαια. Το τρίτο περιλαμβάνει τις Δορβιτσιώτικες "Ιστοριούλες". Στο τέταρτο κεφάλαιο καταχωρούνται οι γνωστοί μέχρι τώρα εκλογικοί κατάλογοι και στο πέμπτο παρατίθενται οκτώ ανταποκρίσεις εφημερίδων με δορβιτσιώτικα θέματα.