Την Δευτέρα 27 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεοςως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (Θανάση Φουσκίδη, Ανδρέα Παπαδόπουλου) της εκπομπής mega magazino του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΑ.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

Γίνεται μία κίνηση εσωτερική, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραμένει αδρανής. Είναι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και είναι και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την επιστολή αυτή την έγραψε «συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει». Ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου την απέστειλε στις 22 Απριλίου, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, στον Πρωθυπουργό και την κοινοποίησε σε τρεις υπουργούς και τρεις άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα αυτό, και στον κύριο Τσιόδρα.

Είναι μία επιστολή αγωνίας  του Αρχιεπισκόπου, γιατί συνελάμβανε και άκουγε όλα αυτά τα οποία γινόταν, αυτή την αγωνία των ανθρώπων.

Γιατί μέχρι τώρα όλοι έλεγαν παραμένετε στο σπίτι, τώρα λένε όλοι να βγαίνουν σιγά-σιγά από το σπίτι. Αλλά εμείς θέλουμε να μείνουμε στο σπίτι μας, το σπίτι μας είναι η Εκκλησία και οι Ιεροί Ναοί. Θέλουμε να παραμείνουμε σ’ αυτό το σπίτι, βεβαίως με όλα τα προφυλακτικά μέτρα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος προτείνει έξι τέτοια περιοριστικά, προφυλακτικά μέτρα.

Οι Χριστιανοί να είναι σε απόσταση μεσα στο ναό στα δύο μ. Εάν είναι περισσότεροι να παραμείνουν έξω στο προαύλιο των Ιερών Ναών ή των Ιερών Μονών και να ακούν την θεία Λειτουργία  και την ακολουθία με τα μεγάφωνα. Να υπάρχει εξαερισμός. Να υπάρχουν αντισηπτικά στις εισόδους και εξόδους, ώστε να γίνονται οι σχετικές απολυμάνσεις.

Οι πληροφορίες τις οποίες έχω ήδη αυτό έχει συζητηθεί και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και νομίζω ότι σχεδόν τα αποδέχονται.

Όταν αρχίζει να γίνεται αποκλιμάκωση για άλλους, βεβαίως να γίνει και για την Εκκλησία.

Υπήρξε μεγάλη ανησυχία από μεγάλη μερίδα Χριστιανών, που υπήκουσαν στα μέτρα, γιατί όλον αυτόν τον καιρό, δέκα ημέρες τουλάχιστον, γίνεται λόγος γιά σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, λένε διάφορα για σχολεία, για κομμωτήρια, για τα σούπερ μάρκετ και δεν λέει κανείς τίποτε για τους Ιερούς Ναούς.

Ο λαός θέλει μια συμπαράσταση, θέλει μια εμψύχωση. Ποιός θα την προσφέρει;

Η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό (για το περιστατικό με την κ. Πρωτοψάλτη).

Μέχρι τώρα απαγορευόταν η χρήση μεγαφώνων ακριβώς για να μην έρθουν οι πιστοί διότι οι ακολουθίες γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών.

Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος το θέτει για να γίνει καλή εξυπηρέτηση. Δηλαδή, για να μην συνωστίζονται οι πιστοί μέσα στους Ναούς, να δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν και έξω στο προαύλιο, αλλά με καλή χρήση των μεγαφώνων, χωρίς να ενοχλούνται οι περίοικοι.

Την ευθύνη (για την τήρηση των μέτρων) θα την έχουν οι Ιερείς με τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Οι Χριστιανοί είναι ευάγωγοι.

Το βασικό είναι ότι πρέπει να το συζητήσουν και αυτό το νόημα είχε  η επιστολή του Αρχιεπισκόπου. Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός δημοσίως να επιληφθεί του θέματος και να αποφασίσει.

Δεν μπορεί να γίνονται (προβλέψεις) για όλα τα θέματα και όχι για τις Εκκλησίες.

Χρειαζόμαστε μία  εμψύχωση, χρειαζόμαστε μία αγάπη. Ο λαός μέχρι τώρα υπήκουσε και όλοι οι εκκλησιαζόμενοι το 80% - 90% των Ελλήνων είναι βαπτισμένοι χριστιανοί, τουλάχιστον τη Μεγάλη Εβδομάδα οι περισσότεροι θέλουν να πηγαίνουν (τους Ναούς).

Είχαμε πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία.

Γιατί, εάν δεν συμπεριληφθούν (και οι Ναοί) –και το λέω αυτό σαν μία άποψη που κυκλοφορεί σε πολλούς– εάν δεν συμπεριληφθούν σε όλα αυτά τα μέτρα της αποκλιμάκωσης και οι Ιεροί Ναοί, θα φανεί ότι υπήρξε μία ιδεολογική αντιπαράθεση. Δηλαδή, ότι ως προς την Εκκλησία υπήρχε κάποια αγκύλωση ιδεολογική, ότι μερικοί είχαν πρόβλημα με την Εκκλησία, που εγώ δεν το πίστευα. Ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου πάντοτε υποστήριζα ότι όντως υπάρχει ένα αντικειμενικό θέμα, όπως μας το λένε όλοι.

Ευχαριστώ πάρα πολύ που το λέτε αυτό γιατί και εγώ τώρα σχεδόν 25 μέρες προσπαθούσα να έχω έναν σοβαρό λόγο. Γιατί κάθε δημόσιος λόγος  ο οποίος εκφέρεται κυρίως δε από την Ιερά Σύνοδο πρέπει να έχει μία σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύεται και ο λαός.